Obrenovac, 20.08.2022

KO JE SRE─ćNIJI?


Izvor: nova.rs/City magazin/Lokalne novine | Obrenovac, 26.10.2021.
Ranoranioci ili no─çne ptice

Foto:RossHelen editorial / Alamy / Alamy / Profimedia


Svet je podeljen u dve grupe – osobe kojima ne pada teško da ustanu u zoru, ali im se uve─Źe ranije prispava, i druge koji imaju poteško─ça sa ustajanjem, ali zato uve─Źe mogu da rade do kasno. Bilo da se prepoznajete u prvom ili drugom opisu, verovatno vas interesuje odgovor na pitanje iz naslova. Rezultati studije objavljeni u ─Źasopisu Molecular Psychiatry pokazuju da su no─çne ptice sklonije razvoju anksioznosti i depresije u odnosu na ranoranioce.

Nau─Źnici iz Velike Britanije ispitivali su ukupno 351 gen od kojih zavisi svrstavanje u jednu od spomenutih kategorija. Oni su dalje povezani sa sedam razli─Źitih mentalnih poreme─çaja, od kojih je jedan depresija. Kako se tema dodatno produbljuje, dolazimo do termina social jetleg koji ozna─Źava odnos u spavanju izme─Ĺu radnih i neradnih dana. U studiji je u─Źestvovalo ─Źak 85.000 ispitanika, zaposlenih u banci, koji su na ruci nosili sat sa specijalnim monitorom, pišu na sajtu City Magazine.

Nimalo neobi─Źno, osobe koje prkose biološkom satu imaju izra┼żen potencijal za nastanak navedenih stanja. Ovde vredi napomenuti i to da su jutarnje osobe na izvestan na─Źin zašti─çene od depresije i ve─çe su verovatno─çe da sveukupno vode zdraviji ┼żivot. Takozvane no─çne ptice moraju da remete svoj ritam jer imaju radne obaveze koje ne mogu da ─Źekaju.

Ipak, nema mnogo razloga za brigu jer postoji jedna svetla ta─Źka u trenutnim okolnostima. Naime, koronavirus doprineo je zaokretu u poslovanju, pa su mnogi radnici prešli na fleksibilne sate. Samim tim, postoji mogu─çnost da se usklade potrebe organizma i realno stanje i poboljša mentalno zdravlje mnogih zaposlenih.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE