Obrenovac, 20.08.2022

ZBOG ČEGA JE VAŽNO DA JEDETE JABUKE?


Izvor: Espreso/Kurir/Lokalne novine | Obrenovac, 29.10.2021.
Pomažu kod NADUTOSTI i podstiču još 1 važnu STVAR

Foto:Profimedia


Jedan od temelja zdravog života je zdrava probava. Neredovna stolica, bolovi i otečenost mogu biti veoma nepijatni i izazvati razne zdravstvene probleme. Zato vam ova slasna voćka može pomoći.

Jabuka sadrži i do 40 odsto vitamina C, kao i vitamine A, E, B1, B2, B6 i beta karoten. Takođe, bogata je i mineralima kalijumom, kalcijumom, fosforom i gvožđem, kao i polifenolima - antioksidansima koji štite kožu od slobodnih radikala i usporavaju proces starenja.

Ova voćka se najčešće jede sirova, ali se i peče, kuva, suši, prerađuje u sokove, marmelade, džemove, želee, a poznato je i vrlo cenjeno jabukovo sirće. Prosečno, voda čini 82 odsto težine ploda, ugljenih hidrata ima oko 12 odsto, masti i belančevina zajedno oko 1 odsto, a celuloza se nalazi u plodu u količini od oko 1 odsto.

Osim osnovnih materija, jabuka sadrži i niz drugih sastojaka neophodnih za ljudski organizam: šećer, organske kiseline, u vrlo malim količinama sve esencijalne i neesencijalne aminokiseline, aromatične materije i boje. Jabuke su bogate vlaknima i imaju blagotvoran učinak na metabolizam, pogotovo ako ih konzumirate sa žitaricama.

Tromost, nadutost i pokvarenog želuca

Tri puta dnevno, tokom nekoliko nedelja, pojedite po jednu kiselu jabuku srednje veličine 1 do 2 sata pre ili nakon jela.

Lečenje dijareje

Jedite narendane jabuke ili kompot od jabuka. Posebno se preporučuje korišćenje kiselih jabuka. Sve što treba da uradite je da narendate jabuke i da ih, pre kozumacije, ostavite na kratko da potamne na vazduhu.

Za bolju probavu

Redovno jedite pečene ili kuvane jabuke ili kompot od jabuka, posebno u zimskom periodu. Preporučljivo je posle doručka i večere pojesti po dve sveže jabuke. Terapija traje pet dana.

Idealna namirnica Skida kilograme i temperaturu

S obzirom na to da je kalorijski siromašna (100 g jabuke ima oko 40 kalorija), dobar je izbor i kod dijeta. Takođe, jabuku možete koristiti u terapijske svrhe, recimo za podsticanje znojenja kod visoke temperature tako što ćete u prokuvanu kašu od jabuka dodati med i limunov sok i popiti dok je još vruće.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE