Obrenovac, 12.08.2022

KOLIKO GOD SE TRUDILI, NEĆE VREDETI


Izvor: Espreso/yourtango.com/Lokalne novine | Obrenovac, 30.04.2021.
7 promena koje nastaju u ženskom telu s godinama

Foto:Profimedia


Telo čoveka se neminovno menja kako godine prolaze.

Takve promene se dešavaju potpuno prirodno, a na neke od njih možemo uticati određenim načinom života.

Činjenica je da redovne fizičke aktivnosti i pravilna ishrana mogu da doprinesu da budete u formi, ali postoje promene koje se dešavaju u telu koje su donekle neizbežne.

Ono što je bitno da shvatimo, jeste da starenje može biti lep proces. Da bismo svoje telo posmatrali na taj način, treba da prestanemo da razmišljamo kako se starenja treba plašiti i kako naše telo više nikada neće biti lepo kao pre. Ovo treba da shvatite: bitku između sopstvenog tela i vremena koje prolazi nikada neće dobiti.

Upravo zato treba da budete svoji i da zavolite sebe takvim kakvi jeste, ali i da prihvatite promene koje su sastavni deo života. Imajte na umu da se svako telo menja na svoj način i da ne postoji univerzalno pravilo, ali ovo su promene koje su najčešće kako starimo.

Oblik tela

Kako starimo, u našem telu se smanjuje nivo estrogena što može dovesti do toga da organizam počinje da skladišti masti u u predelu stomaka, zbog čega se i oblik tela može promeniti. Isto tako, promena se često vidi i u grudima koje se uvećavaju tokom trudnoće, a kasnije posle porođaja se ponovo smanjuju ili vraćaju na svoju prvobitnu veličinu.

Kosa

Kosa, ali i obrve se mogu prorediti tokom godina. Ovu promenu možete ublažiti korišćenjem proizvoda za podsticanje rasta kose, ali imajte na umu da je ovo sasvim normalna promena. To se dešava zato što tokom godina dolazi do smanjenja nivoa polnih hormona koji imaju i funkciju stimulisanja folikula dlake.

Koža

Koža vremenom postaje opuštena, na njoj su sve vidljivije bore. Do toga dolazi zato što se kolagen više ne luči u organizmu kao pre, ali i zbog gubitka telesne težine. Ovo se najčešće dešava kod žena posle trudnoće, kada se pojavljuju strije. Koža menja teksturu i postaje neujednačena.

Mišići

Kako starite, verovatno ćete izgubiti definiciju u mišićima. Na to mogu uticati hormoni, elastičnost kože, promene masnog tkiva. Redovne fizičke aktivnosti su ono o čemu treba da vodite računa kako biste bili u kondiciji, ali i sprečili mnoga kardiovaskularna oboljenja.

Težina

Možda ćete dobiti određen broj kilograma, možda ćete ih izgubiti. Ono što je činjenica, mršavljenje postaje sve teže kako starite. Na to prvenstveno utiču hormoni, ali i metabolizam.

Istaživanja pokazuju da čak i oni koji se aktivno bave sportom gube na mišićnoj masi posle tridesete godine, zamenjujući je masnoćom. Mišići troše više kalorija nego masti, pa ako u vašem organizmu ima manje mišićne mase , imaćete sporiji metabolizam i potrebu za menjim brojem kalorija.

Bore

Bore su neminovne kad je starenje u pitanju. Gotovo da ne postoji nijedna osoba preko 40 godina koja ih nema. Možete ih ublažiti raznim kozmetičkim preparatima i pilinzima ili jednostavno da ih prihvatite kao sastavni deo vas.

Usne

Usne se uglavnom stanjuju tokom godina. Razlog tome je takođe u gubitku kolagena i koštane mase, kao i u raspadanju masnih naslaga na licu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE