Obrenovac, 20.08.2022

ILUZIJA ZVANA PLACEBO


Izvor: Science alert/N1 Beograd/Lokalne novine | Obrenovac, 30.09.2021.
Placebo je jedna od najvec╠üih nau─Źnih misterija

Foto:Shutterstock


Tableta koja nije lek. Medicinska iluzija koja na neki na─Źin postaje stvarna.

Ali samo zato što placebo efekat povremeno donosi neo─Źekivane ishode ne zna─Źi da bi njegovu mo─ç trebalo precenjivati – niti pokušavati da mu na─Ĺemo mesto u medicinskoj nezi pacijenata, upozoravaju nau─Źnici.

U novom ─Źlanku, objavljenom u „Medical Journal of Australia“ istra┼żiva─Źi sa Univerziteta u Sidneju tvrde da su nedavne sugestije da bi placebo mogao da ima ulogu u klini─Źkoj nezi neosnovane i zasnovane su na pogrešnim dokazima.

„─îini se da se veliki deo trenutnog diskursa o placebu više fokusira na uklju─Źivanje placeba kao misterioznog i visoko efikasnog, a manje na pravljenje prakti─Źne promene u brizi o pacijentima i ishodima le─Źenja“, piše u komentaru tim predvo─Ĺen prvim autorom i istra┼żiva─Źem fizioterapije Krisom Maherom.

Zapa┼żanja o placebo efektu mogu se pratiti do 18. veka, a ugled placeba je od tada rastao: ideja da inertni, la┼żni tretman, koji pacijent nesvesno uzima, ponekad mo┼że da pru┼żi terapeutske efekte poput pravih tretmana, prenosi Science Alert.

Ta reputacija je uglavnom potkopana, ka┼żu Maher i njegovi koautori, napominjuc╠üi da ako bolje pogledate vec╠üi deo dokaza, placebo ima tendenciju da nudi vrlo skromne efekte.

„Razmotrena su 234 ispitivanja i zaklju─Źeno je da, generalno, placebo ne proizvodi velike zdravstvene koristi, osim nekih malih i nedoslednih efekata na ishode, poput bola ili mu─Źnine“, objašnjavaju istra┼żiva─Źi.

Me─Ĺutim, ne zastupaju svi ovo gledište.

U novije vreme, pojedinci su ukazivali na to da bi placebo mogao da bude vredan istra┼żivanja kao zamena u medicinskoj nezi pacijenata.

U svom novom ─Źlanku, Maher i njegove kolege navode neke od problema sa ovim argumentima, isti─Źuc╠üi da brojni eksperimenti koji istra┼żuju placebo efekat imaju zna─Źajna ograni─Źenja koja bi trebalo imati na umu, poput vrlo malih uzoraka u─Źesnika.

Na primer, neke studije su više puta ukazivale pacijentima na efikasnost placeba tokom du┼żih perioda, što ne bi bilo izvodljivo tokom tipi─Źnog kratkog lekarskog pregleda.

Ništa od ovoga ne zna─Źi da sam placebo efekat nije fenomen koji se mo┼że posmatrati.

Ali sve dok ne postoje stvarni, ─Źvrsti podaci koji ukazuju na druga─Źije, placebu nema mesta u klini─Źkim scenarijima, tvrde istra┼żiva─Źi – ne kada je stvarna medicina opcija u pitanju.

„Placebs ostaje va┼żan za klini─Źka ispitivanja jer poma┼że u postizanju zaslepljivanja i, samim tim, kontroli pristrasnosti“, piše tim i dodaje:

„Kada se primenjuje na slepo, placebo c╠üe dati mali efekat, ali pravi tretman c╠üe obi─Źno dati bolje ishode za pacijenta. Mo┼żda bi bilo bolje odbaciti placebo i umesto toga upravljati pacijentima samo tretmanima zasnovanim na dokazima“.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE