Obrenovac, 21.06.2024

EVO ZAŠTO SE LEKARI NE TUŠIRAJU UJUTRU


Izvor: Espreso/Krstarica/Lokalne novine | Obrenovac, 04.02.2023.
Jedan sve otkrio, u pitanju je ZDRAVLJE

Foto:Profimedia


Best life je razgovarao s doktorom koji je naveo tri razloga zašto bi trebalo izbegavati jutarnje tuširanje.

Prljave posteljine

Tuširanje ujutro može rezultirati prljavim posteljina uveče. Ako idete na spavanje bez da se opet istuširate, sve nečistoće koje ste skupili tokom dana ostavićete u svom krevetu.

“Zanemarivanje noćnog tuširanja može ostaviti više prašine, bakterija, mrtve kože i znoja u vašem krevetu. Ako odete u krevet bez tuširanja, sva ta prljavština i znoj preneće se s vašeg tela na vaše posteljine, stvaranje okruženja koje može biti pogodno za rast bakterija i iritaciju kože”, rekao je lekar Adil Makbul.

Ako se pak tuširate naveče, pripazite da ne idete s mokrom kosom na spavanje jer je vlažan jastuk idealno okruženje za razvoj bakterija, plesni, gljivica i sličnog.

Okidač za alergije

Za one koji su alergični na grinje, tuširanje ujutro umesto uveče može izazvati simptome. Što više kože padne s vas u krevetu, to se grinje brže razmnožavaju.

“Grinje su mali insekti koji žive u prašini i uspevaju u toplim, vlažnim okruženjima. Hrane se mrtvim ćelijama kože, a kada osoba ode u krevet bez tuširanja,grinje imaju izvor hrane. Kako se grinje množe, mogu izazvati alergije i simptome astme kod osetljivih osoba”, objašnjava Makbul. Stoga je bolja opcija tuširanje pre nego što odete na spavanje.

Posledice na koži

Većina ljudi se više znoji tokom dana nego noću što znači da je važno očistiti kožu pre odlaska u krevet, na kraju celog dana, naročito ako imate problema s aknama.

“Akne nastaju kombinacijom niza faktora, uključujući prekomerno lučenje ulja, začepljene pore i prisutnost bakterija. Kada idete u krevet bez tuširanja, prljavština, znoj i bakterije na vašoj koži mogu da doprinesu začepljenju pora i prekomernoj proizvodnji masnoće, što može dovesti do razvoja akni. Osim toga, kada spavate u prljavim posteljinama, bakterije i prljavština se mogu preneti opet na kožu, dodatno pogoršavajući problem”, navodi Makbul i savetuje da je bolje tuširati se uveče kako biste ukloniti prljavštinu, znoj i bakterije i sprečili pojavu akni.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE