Obrenovac, 24.06.2024

DA LI OSE─ćATE VRTOGLAVICU?


Izvor: Espreso/Healthline/Lokalne novine | Obrenovac, 04.03.2023.
Ovo su simptomi OPAKE BOLESTI KOJU MO┼ŻDA IMATE

Foto:Profimedia


Vrtoglavica je neprijatan ose─çaj daa se Vi ili Vaša okolina okre─çete. Postoje razli─Źite vrste vrtoglavica:

Periferna vrtoglavica Periferna vrtoglavica je naj─Źešc╠üi tip vrtoglavice od Pouzdanog izvora. Pojavljuje se kao rezultat problema u unutrašnjem uhu ili vestibularnom nervu, koji kontroliše ravnote┼żu.

Centralna vrtoglavica Centralna vrtoglavica nastaje kao rezultat problema u mozgu. To mo┼że biti uzrokovano razli─Źitim uslovima, uklju─Źujuc╠üi: tumor na mozgu migrena traumatska povreda mozga infekcija Multipla skleroza

Uzroci Uobi─Źajeni uzroci vrtoglavice uklju─Źuju Pouzdani izvor:

Benigna paroksizmalna poziciona vrtoglavica (BPPV). Ovo je naj─Źešc╠üi uzrok vrtoglavice i stvara intenzivan, kratak osec╠üaj da se vrtite ili krec╠üete. Ove epizode su izazvane brzom promenom pokreta glave, kao što je udarac u glavu. Infekcija. Virusna infekcija vestibularnog nerva, nazvana vestibularni neuritis ili labirintitis, mo┼że izazvati intenzivnu, konstantnu vrtoglavicu.Menijerova bolest. Kada se prekomerna te─Źnost nakupi u unutrašnjem uhu, rezultat mogu biti iznenadne epizode vrtoglavice koje traju nekoliko sati. migrena. Vrtoglavica izazvana migrenom mo┼że trajati od nekoliko minuta do sati.

Povreda glave ili vrata. Vrtoglavica je ─Źest simptom nakon traumatske povrede glave ili vrata, posebno ako postoji oštec╠üenje vestibularnog sistema. Lekovi. Odre─Ĺeni lekovi mogu izazvati vrtoglavicu, zajedno sa drugim simptomima kao što su vrtoglavica, gubitak sluha i tinitus ili zujanje u ušima.

Benigna pozicijska vrtoglavica

Iako benigna paroksizmalna poziciona vrtoglavica mo┼że biti uznemirujuc╠üa, retko je ozbiljna, osim kada povec╠üava šansu za pad.

Simptomi mogu uklju─Źivati Pouzdani izvor:

vrtoglavica osec╠üaj da se vi ili vaša okolina okrec╠üete ili krec╠üete gubitak ravnote┼że ili nestabilnost mu─Źnina povrac╠üanje Pro─Źitajte više o benignoj pozicijskoj vrtoglavici ovde.

Mo┼że li stres izazvati vrtoglavicu? Iako stres ne izaziva direktno vrtoglavicu, mo┼że ga pogoršati. Štaviše, istra┼żivanje iz 2016. Pouzdani izvor sugeriše da bi jak stres mogao povec╠üati rizik od mo┼żdanog udara, što bi potencijalno moglo da izazove vrtoglavicu.

Simptomi Jedan od naj─Źešc╠üih simptoma vrtoglavice je vrtoglavica, koja se obi─Źno pogoršava pomeranjem glave. Pacijenti ga obi─Źno opisuju kao osec╠üaj okretanja, pri ─Źemu se ─Źini da se soba ili predmeti oko njih krec╠üu.

Ostali simptomi vrtoglavice uklju─Źuju:

povec╠üano znojenje mu─Źnina povrac╠üanje glavobolja zvoni ili zuji u ušima gubitak sluha nevoljni pokreti o─Źiju gubitak ravnote┼że

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE