Obrenovac, 21.06.2024

OVAKO ĆETE ZNATI DA LI JE JAGODA PRSKANA ILI NE!


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 07.04.2023.
Ekspert za Kurir otkrio najsigurniji metod pomoću nečega što svi imamo u kuhinji

Foto:EPA/MOHAMMED SABER


Uskoro kreće sezona jagoda, jedne od najomiljenijih voćki kod nas. Već sad se u prodaji mogu naći uvozne jagode, krupne i lepe na oko.

Ipak, ono što brine je da li su i koliko prskane te voćke i da li zbog količine pestiicida i sitnih organizama u njima treba oprezno da ih konzumiramo.

Na društvenim mrežama pojavio se snimak koji je pogledalo više od 7,5 miliona ljudi na kom se vidi kako se površinski deo jagode stavlja pod mikroskop, a prizor podseća na sitne paukove.

Novinarka Kurir TV Ivana Jovanović proveravala je sa stručnjakom kako da pravilno očistimo jagode, koje ovih dana kupujemo, a reč je o uvozu iz Turske i Albanije.

- Prvo ih možemo fizički oprati pod mlazom vode. Sve što ima rupice, poput jagoda i brokolija, možemo i da natopimo. Ako je nešto prskano kiselim agensima, stavljamo nešto alkalno, poput soda bikarbone, ako je obrnuto, stavljamo sirće. Uglavnom, soda uklanja većinu stvari. Kao i zeolit i zelena glina, ali tada se gubi na ukusu - kaže Milan Nikolić, diplomirani dijetetičar-nutricionista i stručni savetnik za biljnu ishranu.

Po ukusu i mirisu se najbolje raspoznaje da li je nešto organsko. Jagoda bez pesticida biće slađa. Slobodno probajte, preživećete. Moguće je da je snimak autentičan, ali nisam ga video. Nemam ništa protiv toga ako je neko gajio pod staklenikom ili plastenikom, ali neki ubrizgavaju boju da bi bile crvenije - dodao je Nikolić.

 
 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE