Obrenovac, 24.06.2024

PODMUKLA BOLEST DOVODI DO PUCANJA KOSTIJU


Izvor: Kurir.rs/LepaiSrećna/Lokalne novine | Obrenovac, 08.02.2023.
Ona dolazi BEZ UPOZORENJA i jasnih simptoma: Evo koji su faktori RIZIKA!

Foto:Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia


Osteoporoza je podmukla bolest koja se jako teško prepoznaje i koja nije praćena bolom, ali koja značajno utiče na kvalitet života. Tek kada se žena, posebno ako je već prešla izvesne godine, pojavi sa prelomom, posumnja se na ovu bolest.

Godinama pre ovakvih događaja, gustina kostiju počinje da se smanjuje. Prva faza se naziva osteopenija i otkriva se pri merenju koje se naziva skraćeno DEXA ili DXA. Puni naziv metoda je osteodenzitometrija, koja uzima u obzir visinu i težinu, kao i datum rođenja i pol pacijenta. Rezultat se izražava u T-skoru i, kad je on veći od -1, to je normalno stanje. Ako je manja, reč je osteopeniji, dok je sve preko -2,5 osteoporoza.

Uzroci osteoporoze

Gubitak mineralne gustine kostiju je normalna pojava pri starenju. Međutim, u nekim situacijama se ona odvija brže nego što je to normalno. To se, recimo, događa kod žena u prvim godinama menopauze, ali ima i drugih razloga.

Posebnu pažnju treba da obrate žene koje uđu u ranu menopauzu, pre 45. godine, kao i one kojima su morali biti odstranjeni jajnici. Osteoporoza može da ugrozi i muškarce, posebno posle 70. godine. I mlađe osobe, pa i deca mogu biti u riziku.

Povećani rizik od osteoporoze donosi:

  • uzimanje visoke doze steroida duže od tri meseca
  • upalni procesi i poremećaji hormonalnog balansa
  • porodična istorija osteoporoze - naročito ako jekod jednog od roditelja došlo do preloma kuka
  • dugoročna upotreba lekova ili hormona koji utiču na kosti (na primer, tablete za snižavanje estrogena koje mnoge žene uzimaju nakon karcinoma dojke)
  • poremećaji u ishrani, kao što su anoreksija ili bulimija, ali i drugi problemi zbog kojih se ne resorbuje dovoljno hranljivih materija iz hrane
  • nizak indeks telesne mase (neuhranjenost)
  • odsustvo redovnog vežbanja
  • pušenje i preterana konzumacija alkohola

Jedan od faktora koji često doprinose gubitku gustine kostiju, pogotovo ako je reč o mlađim ljudima, jeste manjak vitamina D. Lekari to objašnjavaju sve kraćim boravcima na suncu koji su presudni za prirodno sintetisanje ovog vitamina u organizmu.

Sve manje kretanja i napornijih vežbanja su, takođe, među uzrocima. Zato se preporučuje redovan trening snage, dugačak oko pola sata, tri do pet puta nedeljno. Neohodna je zdrava ishrana, sa dovoljno proteina, minimalnom konzumacijom alkohola i dovoljno vitamina D i kalcijuma u hrani. Ako niste sigurni da li se pravilno hranite, uzimajte suplemente ova dva nutrijenta.

Rana osteoporoza se može otkriti i ako lekar posumnja da je smanjena gustina kostiju uzrok bolu u leđima i vratu, lošem držanju ili smanjenom kapacitetu pluća.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE