Obrenovac, 24.06.2024

LISTA 10 NAJTRA┼ŻENIJIH LEKOVA OTKRIVA GLAVNE SRPSKE BOLJKE


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 08.04.2023.
Dijabetes, depresija i epilepsija vrh ledenog brega! Ima ZLOUPOTREBA

Foto:Shutterstock


Lekovi za dijabetes, epilepsiju, antidepresivi, kao i preparati za hemoroide i mršavljenje, naj─Źeš─ça su tema pretrage gra─Ĺana Srbije, prema podacima platforme Apoteka.rs, objavljenih povodom Svetskog dana zdravlja - 7. aprila.

─îak 24 odsto korisnika ove platforme, odnosno svaki ─Źetrvrti, širom zemlje rezerviše lekove za dijabetes, dok njih 19 odsto (skoro svaki peti) pretra┼żuje lekove iz kategorije antidepresiva.

Ovo je lista 10 lekova i farmaceutskih proizvoda koje su gra─Ĺani Srbije najviše pretra┼żivali u toku 2023. godine preko onlajn platforme za pretragu i rezervaciju lekova u apotekama:

  • Ozempic – za terapiju dijabetesa
  • Actawell – antidepresiv
  • Eftil – epilepsija
  • Roaccutane – tretman akni
  • Elidel – krema za le─Źenje atopijskog dermatitisa
  • Rifamor – antibiotik
  • Faktu mast – hemoroidi
  • Nifelat – antihipertenziv
  • Saxenda – mršavljenje
  • Diprophos - kortikosteroid (alergije, astma…)

Podsetimo, prvi na listi, famozni lek "ozempik" za le─Źenje dijabetesa je poslednjih meseci postao poznat široj javnosti kada je obelodanjena njegova zloupotreba.

Kako je i Kurir ranije pisao, mnoge ┼żene koje, iako ne boluju od dijabetesa, su ovaj lek zloupotrebljavale i pile ga da bi mršavile. Zbog iznenadne velike potra┼żnje, na tr┼żištu Srbije je nastala nestašica leka od koga ┼żivot zavisi ljudima koji se le─Źe od dijabetesa tipa 2.

RFZO je pokrenuo postupak protiv 46 zdravstvenih ustanova zbog nepravilnosti u propisivanju "ozempika" pacijentima.

Ina─Źe, predstavnici platforme Apoteka.rs navode da njihovi korisnici imaju mogu─çnost i besplatnih konsultacija sa farmaceutima, što su prepoznali kao zna─Źajan benefit.

- Gra─Ĺani se iz svih krajeva Srbije naj─Źeš─çe javljaju iz dva razloga. Sa jedne strane imamo nestašice lekova, zbog kojih tra┼że informacije gde mogu da ih prona─Ĺu ili koja je adekvatna zamena, dok su sezonske teme drugi naj─Źeš─çi razlog njihovih poziva. Zanimaju ih saveti za spuštanje telesne temperature i le─Źenja prehlada zimi, najadekvatnije terapije za sezonske alergije u prole─çe, do preporuka za zaštitu od sunca i le─Źenja opekotina u letnjem periodu. Gra─Ĺani u─Źestalo pitaju za informacije o adekvatnoj suplementaciji i prevenciji odre─Ĺenih stanja, što nam ukazuje na zna─Źajan porast svesti i edukacije o va┼żnosti o─Źuvanja zdravlja i dobrog imuniteta - istakla je Mirjana Spaji─ç, jedna od farmaceutkinja na toj platformi.

Ovogodišnji jubilarni 75. Svetski dan zdravlja obele┼żava se danas, 7. aprila, pod parolom "Zdravlje za sve".

Ovim povodom, Svetska zdravstvena organizacija apeluje na zna─Źaj i unapre─Ĺenje primarne zdravstvene zaštite, s obzirom na to da je pravo na zdravlje jedno od osnovnih ljudskih prava.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE