Obrenovac, 21.06.2024

AKO IMATE OVO NA JEZIKU MORATE SE OBRATITI DOKTORU


Izvor: Espreso/NajŽena/Lokalne novine | Obrenovac, 11.05.2023.
Može ukazivati na PROBLEM SA ZDRAVLJEM

Foto:Profimedia


Specijalista reumatologije dr. Siobhan Deshauer pozvala je Britance da provere svoja usta zbog znakova lošeg zdravlja. Veličina i boja vašeg jezika mogu da otkriju mnogo o tome što se događa u vašem telu.

Dr Deshauer tvrdi da zdrav jezik treba da bude „ružičast i da ima male grebene” na površini. Ako je tamnije boje ili gladak, to može biti znak glositisa uzrokovanog nedostatkom vitamina. A svaki otok može biti rezultat alergijske reakcije ili infekcije, dodala je ona.

Ako se otok javlja sporo, verovatno je reč o hipotireozi, odnosno stanju kada telo ne proizvodi dovoljno hormona koji regulišu proces pretvaranja hrane u energiju. Ili može biti akromegalija, kada telo proizvodi previše hormona rasta.

„To takođe može biti amiloidoza, gde se amiloidni proteini talože u vašim organima, uključujući jezik, što bi moglo da izazove njegov rast“, dodala je ona.

Bela prevlaka na vašem jeziku predstavlja problem samo ako postoji - i može signalizirati oralnu infekciju, dodala je dr Deshauer. Promena bakterija u ustima „daje kvascima šansu da rastu” što može rezultirati ovom pojavom koja izgleda kao grudvice sira.

Nedostatak pljuvačke takođe može upozoriti na zdravstvene probleme. Oni koji nemaju zdravu količinu pljuvačke u ustima - ili "nagomilavanje pljuvačke" - mogli bi da se suoče sa Sjogrenovim sindromom.

„To je autoimuna bolest koja može da zahvati celo telo, izazivajući veoma suve oči i veoma suva usta. Neki ljudi sa Sjorgenovom jedva sline. Možete samo zamisliti koliko bi to bilo neprijatno. To izaziva velike probleme sa zdravljem njihovih zuba, plus , njihov jezik može postati toliko suv da postane bolan i napukao“, dodaje ona. Nagomilavanje keratina - proteina koji pomaže u formiranju tkiva kose, noktiju i spoljašnjeg sloja kože - može izazvati dlakav jezik. Ali to nije ozbiljan zdravstveni problem i može se rešiti temeljnim čišćenjem, dodala je ona. Afte ili čirevi u ustima razvijaju se u ustima ili na dnu desni i mogu biti bolni.

Dok većina nestaje nakon nekoliko nedelja, ponavljajuće rane mogu ukazivati na mnoge bolesti ili alergijsku reakciju, retko stanje kože koje može izazvati stvaranje velikih plikova na koži.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE