Obrenovac, 24.06.2024

PRVI SIMPTOM DIJABETESA JE NEVIDLJIV I SVI GA ZANEMARUJU


Izvor: Espreso/Diabetes.co.uk/Lokalne novine | Obrenovac, 25.03.2023.
Ali može se otkriti i odmah kod lekara

Foto:Filip Plavčić, Printscreen


Dijabetes nastaje tako što telo ne proizvodi dovoljno hormona insulina. Osećaj velikog umora, problemi sa bešikom, čest odlazak u toalet i rane koje sporo zarastaju su samo neki od simptoma ove podmukle bolesti.

Ono što je jako važno jeste da ih primetite na vreme, kako biste je kontrolisali na pravi način i kako biste sprečili ozbiljne posledice.

Lekari su zaključili da se prvi simptom, koji signalizira da telu prijeti razvoj dijabetesa tipa 2, javlja na koži.

Ovaj znak mnogi ignorišu, a upravo on može znatno da pomogne u kontrolisanju ovog stanja. Ukoliko na telu počnu da se razvijaju tamni pečati, bilo bi dobro posetiti lekara.

Naime, kod 90 odsto pacijenata koji boluju od dijabetesa zabeležene su promene na koži u pogledu tamnijih, crvenih do bordo, pečata koji svrbe i iritiraju. Ova promena na koži se najčešće javlja na prevojima tela ili na vratu.

– Ovo je u velikom broju slučajeva prvi simptom dijabetesa. Obično se pojavljuje na delovima tela kao što je pazuh, prepone, između prstiju na rukama ili nogama, ali se može javiti i na vratu. Ukoliko primetite ovakvu promenu na koži koja traje danima bilo bi dobro da proverite zdravstveno stanje – kaže doktor Majk za portal Diabetes.co.uk.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE