Obrenovac, 21.06.2024

AKO STE IKADA OSETILI UKUS METALA U USTIMA, TO MO┼ŻE ZNA─îITI OVO


Izvor: Espreso/Healthline/Lokalne novine | Obrenovac, 27.04.2023.
Evo o kakvom STANJU je re─Ź

Foto:Profimedia


Neki simptomi mogu navesti da mislite da ste samo pod stresom i da ste iscrpljeni. Ali zajedno kada se pojave, ovi simptomi mogu ukazati da ste zapravo u ovom stanju.

Svi znaju klasi─Źne znake trudnoc╠üe. Izostali ste menstruaciju. Vaše grudi su osetljive i umorni ste sve vreme. Ali trudnice tako─Ĺe do┼żivljavaju ─Źitav niz simptoma osim ovih prvih znakova.

Od pra┼żnjenja sekreta do ukusa metala do glavobolje, o─Źekujte neo─Źekivano.

Evo liste od 10 ─Źudnih simptoma rane trudnoc╠üe o kojima vam niko ne govori.

1. Rani sekret

Iako mnoge ┼żene imaju vaginalni sekret, on nije ─Źesto povezan sa trudnoc╠üom. Ali vec╠üina trudnica c╠üe lu─Źiti lepljivu, belu ili bledo┼żutu sluz rano u prvom tromese─Źju i tokom trudnoc╠üe. Povec╠üani hormoni i vaginalni protok krvi izazivaju sekret. Povec╠üava se tokom trudnoc╠üe kako bi se spre─Źile infekcije jer omekšaju vaš grlic╠ü materice i zidovi vagine.

2. Povišena telesna temperatura

Kada se prvi put probudite ujutru nakon ovulacije, vaša telesna temperatura je blago povišena. Tako ostaje dok ne dobijete sledec╠üu menstruaciju. Ali ako ova temperatura, poznata kao bazalna telesna temperatura, ostane povišena du┼że od dve nedelje, mo┼żda ste trudni.

3. Bolec╠üe vas glava, osec╠üac╠üete gr─Źeve i htec╠üete da piškite sve vreme

Hormonske promene i promene zapremine krvi tokom trudnoc╠üe mogu dovesti do glavobolje. Neke ┼żene tako─Ĺe imaju gr─Źeve nalik na menstruaciju na obe strane donjeg stomaka. I vec╠üina ┼żena c╠üe dodatno odlaziti u toalet. To je zato što vaša rastuc╠üa materica vrši pritisak na vašu bešiku.

4. Osećaće se kao da se soba okreće

Nije neuobi─Źajeno da trudnice osec╠üaju vrtoglavicu ili vrtoglavicu u prvom tromese─Źju. Trudnoc╠üa dovodi do pada krvnog pritiska i širenja krvnih sudova. Ali obratite posebnu pa┼żnju na svoje simptome.

5. Jednostavno ne mo┼żete ic╠üi u toalet

Mo┼żda c╠üete se osec╠üati naduto, kao da ┼żelite da izbacujete gasove ili idete u toalet na veliku nu┼żdu. Ali to se jednostavno ne dešava. To je zato što hormonske promene u trudnoc╠üi mogu dovesti do zatvora, kao i prenatalni vitamini. Vaš probavni sistem se usporava tokom trudnoc╠üe. Ovo daje hranljivim materijama dovoljno dodatnog vremena da se apsorbuju u vaš krvotok i stignu do vašeg mališana.

6. Mo┼żda c╠üete imati la┼żnu menstruaciju

Oko 25 do 40 procenata trudnica c╠üe blago krvariti ili primetiti mrlje u ranoj trudnoc╠üi. Lagano krvarenje mo┼że da se desi kada se oplo─Ĺeno jaje pri─Źvrsti za sluzoko┼żu materice. Ovo je poznato kao implantacijsko krvarenje. Uobi─Źajeno je oko dve nedelje nakon za─Źec╠üa. Krvarenje tako─Ĺe mo┼że biti uzrokovano iritacijom grlic╠üa materice, vanmaterni─Źnom trudnoc╠üom ili pretnjom poba─Źaja.

Obavezno odmah potra┼żite medicinsku pomoc╠ü ako vam lagano krvarenje postane ja─Źe ili je prac╠üeno teškim gr─Źevima, bolovima u le─Ĺima ili ubodnim bolovima.

7. Uzmite maramice, sipajte ─Źaj i sklup─Źajte se u krevet

Trudnoc╠üa smanjuje vaš imunitet. To zna─Źi da ste skloniji kašljanju, prehladi i gripu. Nije neuobi─Źajeno da trudnice do┼żive simptome sli─Źne prehladi ili gripu u ranoj trudnoc╠üi. Razgovarajte sa svojim lekarom o opcijama le─Źenja koje su bezbedne za trudnoc╠üu. Trudnice su podlo┼żnije teškim oboljenjima od gripa. Ovo mo┼że dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema za vašu bebu.

8. Ose─çate kao da vam grudi gore

Hormoni menjaju tokom trudnoc╠üe. Ovo uklju─Źuje ventil izme─Ĺu vašeg ┼żeluca i jednjaka. Ovo podru─Źje postaje opušteno tokom trudnoc╠üe, što mo┼że dovesti do curenja ┼żeluda─Źne kiseline u vaš jednjak, izazivajuc╠üi ┼żgaravicu. Borite se tako što c╠üete jesti manje, ─Źešc╠üe obroke. Tako─Ĺe isecite pr┼żenu hranu. Pokušajte da izbegavate gazirana pic╠üa, citrusno voc╠üe, sokove i za─Źinjenu hranu.

9. Toplo - hladno

Vaši hormoni se iznenada menjaju kada zatrudnite. Ovo mo┼że da izbaci vaše emocije. Osec╠üac╠üete se neobi─Źno pla─Źljivo i emotivno. Vaš libido prelazi sa toplog na hladno, a zatim ponovo na toplo. Tako─Ĺe mo┼żete iskusiti promene raspolo┼żenja. Ovo je veoma ─Źesto tokom rane trudnoc╠üe

10. Osetićete ukus metala

Povec╠üanje estrogena i progesterona tokom trudnoc╠üe mo┼że dovesti do promena u ukusu kod mnogih trudnica. Stanje koje se zove diseguzija uzrokuje da neke trudnice osec╠üaju ukus metala. Osec╠üac╠üete se kao da ste ┼żckali neke stare nov─Źic╠üe uz ru─Źak. Oslobodite se metalnog ukusa ┼żvakanjem slanine i ┼żvakanjem gume bez šec╠üera. Tako─Ĺe pokušajte da pijete hladnije te─Źnosti ili jedete za─Źinjenu hranu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE