Obrenovac, 12.08.2022

NAU─îITE DA POBEDITE SEBE


Izvor: Magazin.novosti.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 01.08.2020.
Stres, anksioznost i depresija nisu isto

Foto:Ilustracija/Pexels.com


Depresija, anksioznost, napad panike i stres! Ovo su naj─Źeš─çe koriš─çeni termini kada su psihi─Źke i emotivne tegobe savremenog ─Źoveka u pitanju.

Me─Ĺutim, stres je stanje koje obi─Źno ne traje dugo i ono prestaje u momentu kada problem koji je nastao rešimo. U momentu kada pre─Ĺemo ulicu i nastavimo kora─Źati po sigurnom trotoaru, stres koji smo imali zbog saobra─çane gu┼żve nestaje. Šta smo postigli ovim objašnjenjem? Cilj je bio da pojasnimo šta je u stvari stres, a to je emotivna reakcija na odre─Ĺeni problem u odre─Ĺenom trenutku, koja nestaje kada problem rešimo ili izbegnemo.

Jako je va┼żno praviti razliku izme─Ĺu ovih stanja, stresa, anskioznosti i depresije. Kako je stres prolaznog karaktera toliko depresija i anksioznost mogu biti dugotrajni problemi koji se teško prevazilaze.

Depresija je termin koji ─Źesto mo┼żemo ─Źuti u svakodnevnoj komunikaciji. Depresivna stanja mogu biti vrlo ozbiljan psihi─Źki problem koji zahteva poseban tretman od strane stru─Źnog lica. Zato, ukoliko primetite bilo kakve znake depresije na sebi ili kod nekog vama bliskog, neophodno je da se obratite stru─Źnom licu, lekaru ili psihologu.

Šta je u stvari depresija?

Depresija je oblik raspolo┼żenja. To su momenti problemati─Źnog i neuobi─Źajenog raspolo┼żenja, koje prate niz drugih atipi─Źnih psihi─Źkih stanja.

Bezvoljnost i potištenost, pad ┼żivotne energije i nedostatak volje, smanjena aktivnost, zatim ose─çaj bezna─Ĺa i pesimizma su stanja koja si tipi─Źna za depresiju. Mo┼że se javiti ose─çaj usamljenosti, insomnija-nedostatak sna, smanjen apetit, beg od realnosti i zanemarivanje svakodnevnih obaveza. Svi simptomi depresije se ne moraju obavezno javiti o─Ĺednom. Svaki slu─Źaj je poseban ali svaki slu─Źaj zahteva obaveznu posetu lekaru i pomo─ç stru─Źnog lica.

Šta je anksioznost?

Kada je u pitanju anksioznost onda govorimo o prenaglašenim emocijama, a naj─Źeš─ça emocija koja kod anksioznih ljudi izaziva duševnu bol je strah. Anksioznost je dakle povezana sa svakodnevnim strahovima koje nam remete kvalitet ┼żivota.

Oblici ispoljavanja anksioznosti

Kao posledica anksioznosti mo┼że se javiti povišen še─çer u krvi, ubrzan rad srca, povišen krvni pritisak, problemi poput poreme─çaja rada štitaste ┼żlezde, problemi za ┼żu─Źem, crevima, ┼żelucem itd. Ovo stanje kao i stanje depresije tako─Ĺe zahteva medicinski tretman i ─Źim primetite da su stvari izmakle kontroli, obavezno se javite svom lekaru.
─îesto je ve─çina tih strahova neopravdana ali iz nekog razloga mi svakodnevno ose─çamo preteranu brigu za svaki segment našeg ┼żivota. Taj ose─çaj bespomo─çnosti koji se javlja izaziva nekontrolisani strah i paniku.

Brinuti nije isto što i biti anksiozan. Svi mi brinemo za svoju porodicu, za sebe, decu, posao ali anksiozne osobe postaju preoptere─çene svojim brigama a njihovim ┼żivotom upravlja strah i strepnja.

Anksioznost mo┼że izazvati ozbiljna psihi─Źka patološka stanja koja mogu pogoršati naše fizi─Źko zdravlje.

Svakako da u nekim momentima mo┼żete sami sebi pomo─çi, terapija biljem, ─Źajevima, kupkama, aromaterapijom i promene u ┼żivotu mogu u─Źiniti da se ose─çate bolje. Postoji puno na─Źina i mehanizama koje, uz medicinski tretman, mo┼żete koristiti u borbi sa anksioznoš─çu i napadom panike.

Napadi panike i anksioznost

─îesto ova dva psihi─Źka stanja idu jedan uz drugi pa se dešava da anksioznost biva pra─çena napadom panike.

Napad panike

Napad panike prate i odre─Ĺena fizi─Źka stanja poput nesvestice, gubitka vazduha, ubrzanog rada srca, ┼żmarci koji prolaze kroz celo telo, gubitak snage u nogama i rukama, problemi sa vidom, zujanje u ušima, povišen krvni pritisak, lupanje srca itd...
Pani─Źni napad je tako─Ĺe jedan oblik straha, velikog intenziteta ili oblik izrazite neprijatnosti a opisuje se kao strah da ─çe se nešto jako loše dogoditi nama ili nekom ─Źlanu porodice. Ose─çaj da se gušimo, tonemo, da umiremo i da nema ko da nam pomogne izaziva u nama strah ogromnih razmera koji ne mo┼żemo u tom momentu kontrolisati pa se iz tog razloga u nama stvara panika i bezna─Ĺe.

Pani─Źni napadi obi─Źno ne traju dugo od par minuta do pola sata ali osoba koja ih do┼żivljava ima ose─çaj da traju celu ve─Źnost.

Va┼żno je svakako pomenuti da postoje na─Źini kada i sami sebi mo┼żete pomo─çi, uz pomo─ç darova prirode i snagom volje ove probleme mo┼żete da ubla┼żite i zna─Źajno popravite svoje stanje i raspolo┼żenje.

Radite ono što volite

Sigurno postoje stvari koje volite da radite i koje vam daju energiju i izazivaju u vama lepo raspolo┼żenje. Radite ih svakodnevno ukoliko imate mogu─çnosti. Šetajte po prirodi, dru┼żite se sa ljudima koji vam podi┼żu raspolo┼żenje, koji vam prijaju i pored kojih se ose─çate sigurno i voljeno. NJihovo prisustvo da─çe vam snagu i volju.

Molitva, joga, fitnes, plivanje, tr─Źanje, slikanje, slušanje muzike, rad u vrtu, igranje sa ku─çnim ljubimcem, kratkotrajni izleti, omiljena hrana.. Sve ovo mo┼że direktno uticati na vaše dobro rasplo┼żenje.

Meditacija, mehanizam opuštanja tela i duha koji se hiljadama godina koristi kao terapija u otklanjanju psihi─Źkih i telesnih tegoba kod daleko isto─Źnih naroda mo┼że vam biti od pomo─çi.

Posvetite vreme ku─çnom ljubimcu, šetnji ili omiljenom sportu. Dakle, sve je dozvoljeno u vašoj borbi. Potrudite se da prona─Ĺete sebe, da razradite mehanizme uz pomo─ç kojih prevazilazite kriti─Źne momente.

Priroda

Valerijana, mati─Źnjak, hajdu─Źka trava, menta, ┼żalfija, lavanda, vanila, biljke koje vam mogu ─Źiniti ┼żivot lakšim a probleme manjim. Poseta manastiru ili crkvi tako─Ĺe mo┼że uticati na vaš duševni mir.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE