Obrenovac, 14.08.2022

ZAŠTO SE TOLIKO BOJIMO TIŠINE?


Izvor: exploringyourmind.com/Lokalne novine | Obrenovac, 02.11.2020.
Često nam je neprijatno kada smo okruženi tišinim?

Foto:Shutterstock


Da li imamo problem da se suočimo sami sa sobom, ili smo navikli na konstantne zvukove od samog rođenja?

Uđete u auto i upalite radio. Kad stignete kući, uključujete televizor. Na telefonu vam svira muzika dok se tuširate ili obavljate kućne poslove.

Da li pripadate većini koja se užasava tišine, koja tišinu doživljava kao nešto neprirodno, uznemirujuće, pa čak i opasno?

Pojedini ljudi ne podnose tišinu jer se tada osećaju usamljeno dok kod drugih nedostatak zvukova pokreće lavinu teskobnih misli. Lakše im je da uključe radio ili televizor i tako skrenuti mislima na nešto drugo, nego da se suoče sa sopstvenim strahovima, dilemama, prazninom, usamljenošću ili besom, piše Exploring your mind. 

Koliko god se činila neuobičajena i neprijatna, tišina je dobra za svakog čoveka. To je prilika  da se na neki način sastanemo sa svojim mislima.

Tišina nam pruža priliku da budemo u kontaktu sami sa sobom i razmislimo u miru o važnim životnim stvarima.

Tišina umiruje i popravlja moždane ćelije

Iako mnoge konstantne zvukove i ne čujemo jer smo navikli na njih, oni negativno deluju na naše moždane ćelije koje zapravo nikada ne odmaraju. Naučnici kažu da sedenje u tišini blagotvorno deluje na ljude i popravlja štetu koju čini prevelika količina zvukova.

Kada nastupi tišina, mozak se umiri, a disanje uspori. 

Tišina ima odličan efekat na mozak, obnavlja njegove ćelije i samim tim ga pomlađuje. Proces popravka štete na ćelijama započinje nakon dva sata provedena u tišini. 

Sedenjem u tišini postajemo svesniji svog okruženja i uspevamo da čujemo zvukove koje pre nismo imali priliku da čujemo, na primer, šum vetra ili šuštanje lišća 

Tišina ne poboljšava samo čulo sluha, već i sva ostala čula. 

U tišini mozak ima priliku da se fokusira na nešto bez napora i ometanja. To je vrsta fokusiranja koju u tišini radimo nesvesno - dopuštamo našem umu da luta od jedne misli do druge.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE