Obrenovac, 13.08.2022

KLJUČNO U BORBI PROTIV VIŠKA KILOGRAMA


Izvor: 24sata.hr,Lokalne novine | Obrenovac, 03.06.2020.
Grupa engleskih nau─Źnika istra┼żivanjem je dokazala da ljudi koji piju vi┼íe kafe, imaju manje problema s vi┼íkom masnog tkiva i preteranom telesnom te┼żinom...

Foto:depositphotos/belchonock


Nau─Źnici na ─Źelu s dr Lijem Smitom s engleskog Univerziteta "Anglia Ruskin" istra┼żili su vezu izme─Ĺu konzumacije kafe i telesne te┼żine kod ┼żena i muškaraca, a rezultati su pokazali zna─Źajnu povezanost izme─Ĺu ve─çe konzumacije ovog napitka i smanjenja gojaznosti.

Istra┼żivanje je uporedilo podatke iz Nacionalne ankete o zdravlju i ishrani ameri─Źkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti s brojem šolja kafe koje ispitanici popiju na dan, a u obzir su uzeli i ukupni procenat masnog tkiva i stoma─Źne masne naslage. Prema rezultatima istra┼żivanja, ┼żene koje su pile dve ili tri šolje kafe na dan imale su manju ukupnu telesnu masu i ni┼żi procenat masnog tkiva od ┼żena koje su pile manje kafe.

┼Żene stare izme─Ĺu 20 i 44 godine koje su pile dve ili tri šolje kafe dnevno, imale su najni┼że zabele┼żene vrednosti masnog tkiva i to za 3,4 posto ni┼że od ┼żena koje uopšte nisu pile kafu. S druge strane, kod ┼żena starih izme─Ĺu 45 i 59 godina koje su pile ─Źetiri ili više šolja kafe na dan, zabele┼żen je ukupni procenat masnog tkiva za 4,1 posto ni┼żi nego kod ┼żena koje ne piju ovaj napitak.

Me─Ĺutim, kod muškaraca je ta povezanost bila manje izra┼żena. Muškarci stari izme─Ĺu 20 i 44 godine, koji su pili dve ili tri šolje kafe dnevno, zabele┼żili su ukupni procenat masnog tkiva ni┼żi za 1,3 posto, ako i manje stoma─Źnih masnih naslaga za 1,8 posto.

Da li poma┼że ako pijete više kafe?

Rezultati su bili isti bez obzira da li su ispitanici konzumirali kafu s kofeinom ili bez. Istra┼żivanje tako upu─çuje da bi mogu─ça bioaktivna jedinjenja u kafi i ─Źaju mogla da olakšaju razgradnju masti u telu i s vremenom smanje skladištenje masnog tkiva, prenosi 24sata.hr.

Prema re─Źima dr Smita, kafa bi mogla da se smatra korisnim oru┼żjem u borbi protiv viška telesne te┼żine.

''Kafa ili njeni efikasni sastojci mogli bi da se uklope u strategiju zdrave ishrane kako bi se smanjio teret hroni─Źnih bolesti povezan s epidemijom gojaznosti - kazao je dr Li Smit''

─îao Cao, nau─Źni savetnik iz Centra za ljudsku ishranu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Vašingtonu, isti─Źe i va┼żnost strategije zdrave ishrane, za razliku od usredsre─Ĺivanja na jedan prehrambeni proizvod.

''Podsti─Źemo ljude da dodaju kafu na svoje jelovnike, ali i drugu zdravu hranu. Ipak, mora da pro─Ĺe odre─Ĺeni vremenski period kako bi se videli rezultati uticaja koji ishrana ima na fizi─Źko zdravlje. Ne ┼żelimo da neko popije litre kafe u jednom danu kako bi smršao, jer u obzir treba uzeti i druge ─Źinioce ishrane poput še─çera i mleka u kafi. U borbi protiv gojaznosti treba biti fizi─Źki aktivan, provoditi manje vremena sede─çi, hraniti se zdravije i piti kafu s manje še─çera kako bi se smanjila telesna te┼żina'' objasnio je Cao.

Uz to što je istra┼żivanje pokazalo da kafa ima klju─Źnu ulogu u borbi protiv viška telesne te┼żine, nau─Źnici su saglasni da bi upravo ovaj, mnogima omiljeni crni napitak, mogao uspešno da se uklopi u strategiju zdrave ishrane za smanjenje hroni─Źnih bolesti povezanih s gojaznoš─çu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE