Obrenovac, 16.05.2021

PODMUKLA BOLEST POGA─ÉA SVE VI┼áE ┼ŻENA


Izvor: Stil.Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 05.10.2018.
Prepoznajte sindrom policisti─Źnih jajnika na vreme

Foto:Ilustracija/Pexels.com


Sindrom policisti─Źnih jajnika nastaje kad višak insulina pove─çava proizvodnju androgena (muških hormona). To je naj─Źeš─çi hormonski poreme─çaj kod ┼żena u reproduktivnom dobu, a procenjuje se da polovina ┼żena i ne zna da ga ima.

Ovaj sindrom mo┼że da izazove i doprinese razvoju dijabetesa i sr─Źanih oboljenja i zato je vrlo va┼żno prepoznati simptome na vreme.

Ovo su naj─Źeš─çi znaci upozorenja da je telo napala ova bolest:

Neredovna menstruacija

┼Żene koje imaju sindrom policisti─Źnih jajnika imaju viši nivo androgena od normalnog, a koji mogu usporiti rad jajnika i smetati pri ovulaciji. Iz tog razloga i menstruacija postaje neredovna.

Problemi sa plodnoš─çu

Sindrom policisti─Źnih jajnika naj─Źeš─çi je uzrok neplodnosti kod ┼żena.

Poja─Źan rast dlaka

Zbog prekomerne koli─Źine muških hormona mo┼że do─çi do hirzutizma, odnosno rasta dlaka na mestima na kojima ih muškarci obi─Źno imaju, uklju─Źuju─çi lice, grudni koš, stomak, le─Ĺa i prste na rukama i nogama. Ove dlake obi─Źno su grube pa njihovo uklanjanje mo┼że biti izazovno i velik izvor stresa.

Akne i drugi ko┼żni problemi

Povišen nivo androgena, koji pove─çavaju proizvodnju masti i ulja, mo┼że dovesti do niza ko┼żnih problema, uklju─Źuju─çi perut i akne. Dva znaka koja ukazuju da su akne posledica sindroma policisti─Źnih jajnika: akne se nalaze du┼ż vilice i otporne su i na veoma sna┼żne lekove (ili se pojavljuju ponovo nakon tretmana).

Dobijanje kilograma u predelu struka

┼Żene koje imaju sindrom policisti─Źnih jajnika imaju tendenciju da se veoma lako ugoje, a gubitak te┼żine mo┼że biti izuzetno izazovan. To se dešava zbog rezistencije insulina i leptina.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE