Obrenovac, 13.08.2022

PODMUKLA BOLEST POGAĐA SVE VIŠE ŽENA


Izvor: Stil.Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 05.10.2018.
Prepoznajte sindrom policističnih jajnika na vreme

Foto:Ilustracija/Pexels.com


Sindrom policističnih jajnika nastaje kad višak insulina povećava proizvodnju androgena (muških hormona). To je najčešći hormonski poremećaj kod žena u reproduktivnom dobu, a procenjuje se da polovina žena i ne zna da ga ima.

Ovaj sindrom može da izazove i doprinese razvoju dijabetesa i srčanih oboljenja i zato je vrlo važno prepoznati simptome na vreme.

Ovo su najčešći znaci upozorenja da je telo napala ova bolest:

Neredovna menstruacija

Žene koje imaju sindrom policističnih jajnika imaju viši nivo androgena od normalnog, a koji mogu usporiti rad jajnika i smetati pri ovulaciji. Iz tog razloga i menstruacija postaje neredovna.

Problemi sa plodnošću

Sindrom policističnih jajnika najčešći je uzrok neplodnosti kod žena.

Pojačan rast dlaka

Zbog prekomerne količine muških hormona može doći do hirzutizma, odnosno rasta dlaka na mestima na kojima ih muškarci obično imaju, uključujući lice, grudni koš, stomak, leđa i prste na rukama i nogama. Ove dlake obično su grube pa njihovo uklanjanje može biti izazovno i velik izvor stresa.

Akne i drugi kožni problemi

Povišen nivo androgena, koji povećavaju proizvodnju masti i ulja, može dovesti do niza kožnih problema, uključujući perut i akne. Dva znaka koja ukazuju da su akne posledica sindroma policističnih jajnika: akne se nalaze duž vilice i otporne su i na veoma snažne lekove (ili se pojavljuju ponovo nakon tretmana).

Dobijanje kilograma u predelu struka

Žene koje imaju sindrom policističnih jajnika imaju tendenciju da se veoma lako ugoje, a gubitak težine može biti izuzetno izazovan. To se dešava zbog rezistencije insulina i leptina.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE