Obrenovac, 14.08.2022

MLEKO NE IDE UZ NEKE LEKOVE


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 06.07.2020.
Budite oprezni sa čim pijete terapiju

Foto:Ilustracija/Pexels.com


Pojedine lekove nije preporučljivo uzimati uz određene namirnice, jer to može da izazove kontraefekat. Ovo se naročito odnosi na kalcijum iz mleka, koji se lako vezuje za određene medikamente u organima za varenje, stvarajući jedinjenja koja se teže rastapaju. U takvim okolnostima krvotok nije u stanju da ih apsorbuje, upozoravaju lekari nemačkog nacionalnog udruženja.

Navode kao primer pacijente koji uzimaju antibiotike i preparate protiv nastanka i širenja osteoporoze. Ako žele da konzumiraju mleko, to mogu da učine tek posle dva sata od momenta uzimanja lekova.

Lošu interakciju stvara i istovremeno uzimanje antihipertenziva i sladića, poznatog i kao gospino zelje. Sladić sadrži supstance koje podižu krvni pritisak, pa propisani lekovi ne mogu da postignu željeni efekat. Sladić oslobađa i kalijum, što može da dovede do slabljenja mišićne mase.

Takođe, ne mogu baš svi da konzumiraju grejpfrut. Ovu voćku treba da izbegavaju osobe koje uzimaju lekove za regulisanje koncentracije holesterola u krvi, jačanje imunološkog sistema, kao i imunosupresive, preparate koji sprečavaju odbacivanje organa nakon transplantacije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE