Obrenovac, 13.08.2022

┼áTITI KO┼ŻU I POBOLJ┼áAVA VID


Izvor: Healthline ,Lokalne novine | Obrenovac, 07.06.2020.
Beta karoten je antioksidans koji se pretvara u vitamin A, poznat i kao provitamin vitamina A, i ima veoma va┼żnu ulogu kada je na┼íe zdravlje u pitanju

Foto:Shutterstock


Otkrio ga je nau─Źnik H. Vakenroder, koji ga je izolovao iz korena šargarepe 1831. godine.

Antioksidanti poput beta karotena igraju presudnu ulogu u borbi tela protiv slobodnih radikala. Postoji mnogo dokaza koji podr┼żavaju unos antioksidanata kako bi se postiglo optimalno zdravlje

Konzumiranje beta karotena povezano je sa brojnim funkcijama u našem organizmu.

Poboljšava kognitivne funkcije  

Nedavno istra┼żivanje koje je obuhvatilo više od 4.000 muškaraca tokom 18 godina povezalo je dugoro─Źno unošenje beta karotena sa usporavanjem opadanja kognitivne funkcije.

Odr┼żava zdravlje ko┼że

Uzimanje beta karotena mo┼że da smanjiti osetljivost na sunce. To se naro─Źito odnosi na osobe sa fotosenzibilnim bolestima.

Beta karoten tako─Ĺe mo┼że umanjiti efekat fototoksi─Źnih lekova. Druga istra┼żivanja pokazala su da mo┼że da spre─Źi oštec╠üenja ko┼że i doprinese odr┼żavanju zdravlja i izgleda ko┼że. To je posledica njegovih antioksidativnih svojstava.

Smanjuje makularnu degeneraciju

Starosna degeneracija makule (AMD) je bolest koja uti─Źe na vid. Prema istra┼żiva─Źima, uzimanje beta karotena u kombinaciji sa vitaminom C, vitaminom E, cinkom i bakrom mo┼że da smanjiti rizik od uznapredovalog AMD-a za 25 odsto.

Hrana bogata beta karotenom

Beta karoten se uglavnom nalazi u voc╠üu i povrc╠üu koja sadr┼że crveni, narand┼żasti ili ┼żuti pigment. Me─Ĺutim, mo┼żete ga dobiti  iiz zelenog lisnatog povr─ça, jer i ono sadr┼że dobru koli─Źinu ovog antioksidansa.

Istra┼żivanja pokazuju da se vec╠üe koli─Źine beta karotena nalazi u kuvanim oblicima voc╠üa i povrc╠üa nego u sirovim.

Buduc╠üi da se beta karoten pretvara u vitamin A rastvorljiv u mastima, va┼żno je da ovaj hranljivi sastojak konzumiramo sa mastima za što bolju apsorpciju.

U hranu sa najviše beta karotena ubrajaju se: šargarepa, slatki krompir, zeleno lisnato povr─çe, poput kelja i spana─ça,  zatim tikvice, crvene i ┼żute paprike kajsije grašak i brokoli

Beta karoten se tako─Ĺe nalazi u bilju i za─Źinima kao što su: ─Źili, peršun i korijander.

Uparivanje ove hrane, bilja i za─Źina sa zdravom masnoc╠üom poput maslinovog ulja, avokada ili orašastih plodova i semenki mo┼że zna─Źajno da pomogne njihovoj apsorpciji.  

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE