Obrenovac, 28.05.2023

POSEBAN RE┼ŻIM ISHRANE


Izvor: N1/Lokalne novine | Obrenovac, 07.10.2020.
Šta je 'obrnuta dijeta' i kada vam je potrebna?

Foto:Ilustracija/Pexels.com


Kada pomenete "obrnutu dijetu" to na mnoge deluje zbunjuju─çe. Re─Ź je o re┼żimu ishrane koji se primjenjuje nakon restriktivne dijete.

Pošlo vam je za rukom da smanjite dneni unos kalorija na 1200, sada se postavlja pitanje šta dalje?

Pristalice obrnute dijete predla┼żu postupno pove─çanje unosa kalorija za otprilike 50 do 100 kalorija nedeljno na ─Źetiri do 10 nedelja, umesto da se jednostavno vratite starom re┼żimu ishrane i rizikujete "jo-jo" efekat.

Pobornici obrnute dijete tvrde da ona ubrzava metabolizam, normalizije hormone gladi i umanjuje rizik od prejedanja ili brzog vra─çanja telesne te┼żine.

Re─Ź nauke

Ne postoje istra┼żivanja o delotvornosti obrnute dijete. Neke od studija koje se koriste u prilog ovoj praksi zasnivaju se na negativnim uticajima ishrane na brzinu metabolizma i ravnote┼żu hormona.

To se uveliko razlikuje od kontrolisane studije koja primenjuje obrnutu dijetu na jednu grupu u pore─Ĺenju sa kontrolnom grupom, kako bi se ispitali ishodi poput promena u metabolizmu, nivou hormona ili drugim faktorima.

Da li vam je obrnuta dijeta potrebna?

Glavni razlog zašto obrnuta dijeta nije potrebna jeste taj što je za po─Źetak potrebno da izbegavate stroge ili niskokalori─Źne dijete.

- Iako niskokalori─Źna ishrana mo┼że da rezultira gubitkom kilograma, ona tako─Ĺe mo┼że da pokrene telesne i emocionalne nuspojave, uklju─Źuju─çi nedostatak hranjivih sastojaka, razdra┼żljivost ili depresiju, umor i opsesivne misli o hrani i te┼żini - rekla je nutricionista Sintija Sas za Health.

- Osim toga, brojanje kalorija za mnoge ljude je zamorno i stresno. Jedno istra┼żivanje je pokazalo da je nakon dijete, koja uklju─Źuje unos 1200 kalorija dnevno i pra─çenja unosa kalorija, pove─çan nivo kortizola, hormona stresa za kojeg se zna da pove─çava nakupljanje masno─çe u predelu stomaka - ka┼że nutricionista i dodaje:

- U istoj studiji oni od kojih se nije tra┼żilo da ograni─Źe kalorije, ali je trebalo da ih prate, imali su pove─çan nivo stresa.

Kako skinuti kilograme bez stroge dijete?

- Okrenite se kvalitetnoj hrani, uravnote┼żenim obrocima i obratite pa┼żnju na signale koje vam telo šalje kad je gladno, odnosno sito, i rešite problem emocionalnog prejedanja, ako se sa tim borite - predla┼że nutricionista Sas.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE