Obrenovac, 14.08.2022

STRU─îNJACI OTKRIVAJU


Izvor: RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 09.08.2020.
Kakvi zdravstveni problemi tokom leta mu─Źe ┼żene, a kakvi mu┼íkarce?

Foto:Ilustracija/Pexels.com


Imamo vremena za dru┼żenje sa prijateljima, kafu, frizera, sport ili omiljenu seriju. Nemamo vremena za pregled ili ne mo┼żemo da ─Źekamo. Svako o nas u ovom trenutku mo┼że da smisli brojne izgovore za neodlazak na pregled, a takav jedan pregled mo┼że da nam sa─Źuva zdravlje.

Šta mu─Źi ┼żene, a šta muškarce ovoga leta, osim straha i borbe sa koronavirusom, otkrivaju profesor dr Zoran D┼żami─ç, direktor Klinike za urologiju Klini─Źkog centra Srbije i primarijus dr Dejana Milojevi─ç, ginekolog i subspecijalista perinatologije.

Leto je i urološka problematika je uvek u ovim mesecima posve─çena bubre┼żnim napadima, bubre┼żnim kolikama i urinarnim infekcijama. Toplo je vreme, br┼ża je kolonizacija bakterija, a svi su mnogo opušteniji. To što ┼żene ─Źeš─çe pate od urinarnih infekcija, kako navodi profesor D┼żami─ç, posledica je anatomskih razlika izme─Ĺu reproduktivnog i genitalnog aparata ┼żena i muškaraca.

- Muška mokra─çna cev je znatno du┼ża i zbog toga je bakterijama potrebno mnogo više vremena da iz spoljne sredine migriraju u vitalne strukture uro-genitalnog aparata da bi dale manifestaciju kao urinarne infekcije - objašnjava profesor.

- ┼Żene nikako ne bi smele da ignorišu simptome urinarne infekcije - naglašava doktorka Dejana Milojevi─ç.

Ina─Źe, one su posle respiratornih infekcija na drugom mestu, što se ti─Źe u─Źestalosti patologije kod ┼żena i svaka ┼żena je bar jednom u ┼żivotu imala, bilo prepoznatu ili ne, urinarnu infekciju.

- ─îak i kod mladih ┼żena i devoj─Źica koje nisu seksualno aktivne, javljaju se urinarne infekcije, a ono što ih posebno karakteriše je to da se ponavljaju, sa istim ili razli─Źitim uzro─Źnikom - dodaje doktorka.

Simptomi urinarne infekcije mogu biti blagi u formi ote┼żanog mokrenje, peckanja, bolova, nelagodnosti, do vrlo ozbiljnih klini─Źkih simptoma. Va┼żno je naglasiti da urinarna infekcija mo┼że biti i asimptomatska i da bude potpuno slu─Źajno otkrivena, posebno kod imunodeficjentnih pacijenata, pacijenata koji su operisani ili imaju hroni─Źna oboljenja.

- Va┼żno je napomenuti da ┼żene, bilo trudnice ili ne, ukoliko im se u roku od šest meseci ponavlja simptomatska urinarna infekcija, dva ili više puta, neophodno je davati profilaksu. Urinarne infekcije, posebno kod trudnica, ukoliko su neprepoznate i nele─Źene mogu dovesti do prevremenih poro─Ĺaja - naglašava dr Dejana Milojevi─ç.

Profesor D┼żami─ç navodi da prema raspolo┼żivim podacima u Srbiji gotovo svaki te─çi par koji ┼żeli da se ostvari kao roditelj ima problem sa sterilitetom, bilo muškim ili ┼żenskim.

- Kod muškaraca na globalnom nivou je došlo do smanjenja broja spermatozoida, da je ─Źak i SZO u jednom trenutku smanjila referentne vrednosti za normalni broj spermatozoida u ejakulatu, baš zbog toga što stare referentne vrednosti ne mogu da zadovolje ljudi koji ┼żive u ovom vremenu - isti─Źe profesor D┼żami─ç.

Sa druge strane, seksualno prenosive bolesti i rano stupanje u seksualne odnose doveli su do toga da je došlo do zna─Źajnog pove─çanja prevremenih poba─Źaja kod mladih majki, kao i do poreme─çaja na nivou morfologije spermatozoida koji su sve ─Źeš─çe defektni.

- Ra─Ĺanje deteta nije projekat, ve─ç ljubav. Onog trenutka kada par oseti da nije u mogu─çnosti da ostvari svoju ┼żelju, tada treba da potra┼żi pomo─ç. To mo┼że biti i posle šest meseci zajedni─Źkog ┼żivota ili posle više godina. Poznato je da 40 odsto uzro─Źnika steriliteta otpada na ┼żenski sterilitet, 40 odsto na muški, ali 10 odsto su nepoznati uzro─Źnici, a 10 odsto zajedni─Źki - naglašava dr Milojevi─ç.

Profesor D┼żami─ç dodaje da je SZO u svojim preporukama navela da je šest meseci donja granica. Ukoliko jedan par posle šest meseci redovnih regularnih seksuarnih odnosa ne ostvari trudno─çu, apsolutno bi trebalo da se obrati za lekarsku pomo─ç.

- Kod muškaraca je po─Źetna analiza izrada spermograma i bakteriološka analiza na hlamidije, mikoplazme, ureaplazme i standardne, konvencionalne bakteriološke uzro─Źnike kroz spermokulturu i bakteriološki bris. Naravno i hormonska ispitivanja prisustva muških i ┼żenskih hormona - navodi profesor D┼żami─ç.

Priroda je pak, bila malo manje naklonjena ┼żenama, tako da kod njih ovi problemi zahtevaju kompleksniju analizu, smatra dr Milojevi─ç.

- ┼Żene moraju da urade hormonski status, briseve. Razna ispitivanja, što invazivna, što neinvazivna. Ispitivanje prohodnosti reproduktivnog trakta, što laparo, što histeroskopije. Skrininge na viruse...

- Menopauza je prirodan fenomen, ali treba raditi na poboljšanju kvaliteta ┼żivota s obzirom na pove─çanje du┼żine ┼żivota. ┼Żene u menopauzi gube unutrašnji balans hormona koji su imale do tada, a razlike su vrlo individualne. Menopauza nije bolest, to je stanje - naglašava dr Dejana Milojevi─ç.

- Muškarci posle 50. godine prolaze kroz andropauzu, period sli─Źan kao i kod ┼żena, a osnovno je da vode ra─Źuna o opštem stanju zdravlja o stanju prostate koja je na prvom mestu po u─Źestalosti simptomatologije kod muškaraca. To je jedan od razloga zašto je neophodno i─çi na redovne preglede - napominje profesor dr Zoran D┼żami─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE