Obrenovac, 28.06.2022

REZULTATI NOVE STUDIJE


Izvor: N1/Hina/Lokalne novine | Obrenovac, 10.10.2020.
Konzumiranje visokoprera─Ĺene hrane mo┼że da ubrza biolo┼íke procese starenja

Foto:Ilustracija/Pexels.com


Osobe koje konzumiraju u ve─çim koli─Źinama industrijski prera─Ĺenu brzu hranu verovatno ─çe imati promene na hromzomima povezanim sa starenjem za razliku od onih koji se hrane zdravije, pokazali su rezultati nove španske studije.

Tri ili ─Źetiri porcije takozvane "visokoprera─Ĺene hrane" dnevno udvostru─Źuju izglede da ─çe njihove telomere biti kra─çe u odnosu na one kod osoba koji je konzumiraju re─Ĺe, objavili su španski nau─Źnici na virtuelnoj me─Ĺunarodnoj konferenciji o gojaznosti.

Telomere su svojevrsne zaštitne kapice na krajevima hromozoma, koje se sa svakom ─çelijskom deobom skra─çuju i zato se smatraju pokazateljem starenja. Pravilo glasi: što su telomere kra─çe, to je ┼żivo bi─çe starije. Skra─çenje du┼żine telomera znak je biološke starosti.

Kratke telomere su markeri biološkog starenja na ─çelijskom nivou, a ova studija ukazuje na to da je loša ishrana zna─Źajan faktor kada je u pitanju br┼że starenje ─çelija.

Svaka ljudska ─çelija ima 23 para hromozoma koji sadr┼że naš genetski kod.

Telomere ne nose geneti─Źke informacije, ali su klju─Źne u procesu o─Źuvanja stabilnosti hromozoma i naše DNK, od ─Źijeg funkcionisanja zavise sve ─çelije u telu.

Što smo stariji to se naše telomere prirodno skra─çuju jer se kod svake podele ─çelija deo njih izgubi.

Nau─Źni tim koji su vodile profesorke Mariom Bes-Rastrolo i Amelia Marti sa Univerziteta u Navari ┼żeleli su da istra┼że vezu izme─Ĺu redovnog konzumiranja visokoprera─Ĺene hrane i skra─çenja telomera.

U pitanju je hrana sa industrijski proizvedenim sastojcima sastavljenim od mešavine ulja, masti, še─çera, skroba i proteina koji sadr┼że malo ili nimalo prirodnih namirnica.

─îesto uklju─Źuju vešta─Źke zasla─Ĺiva─Źe, boje, konzervanse i druge aditive koji produ┼żavaju rok trajanja hrane. Ali navedena svojstva ne zna─Źe da je takva hrana nutritivno siromašna u pore─Ĺenju sa manje prera─Ĺenim varijantama.

Ranija istra┼żivanja pokazala su sna┼żnu korelaciju izme─Ĺu visokoprera─Ĺene hrane i visokog pritiska, gojaznosti, depresije, dijabetesa tipa 2 i nekih vrsta karcinoma.

Za potrebe studije španski nau─Źnici prou─Źili su zdravstvene podatke oko 900 osoba starijih od 55 godina, me─Ĺu kojima su tre─çinu ─Źinile ┼żene prose─Źne starosti manje od 68 godina.

Prema prehrambenim navikama u─Źesnici studije podeljeni su u ─Źetiri grupe: prva gripa je konzumirala manje od dve visokoprera─Ĺene namirnice dnevno, a ─Źetvrta više od tri.

Pokazalo se da je u ─Źetvrtoj grupi bilo znatno više zabele┼żenih slu─Źajeva kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, a njeni u─Źesnici su konzumirali više masti, soli i holesterola, a manje povr─ça i vo─ça.

U pore─Ĺenju sa grupom koja je konzumirala najmanje visokoprera─Ĺenih namirnica, u ostale tri uo─Źena je pove─çana verovatno─ça za skra─çenje telomera od 29, 40 i 82 odsto.

Španski nau─Źnici uspeli su da doka┼żu da ljudi koji ─Źesto konzumiraju industrijski prera─Ĺenu hranu biološki zna─Źajno br┼że stare.

Ali istovremeno su naglasili da to nije direktno uzro─Źno posledi─Źna veza, pa smatraju da je potrebno sprovesti dodatna istra┼żivanja kako bi se nedvosmisleno povezao proces skra─çenja telomera sa na─Źinom ishrane.

Rezultati studije objavljeni su u stru─Źnome ─Źasopisu "American Journal of Clinical Nutrition".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE