Obrenovac, 13.08.2022

UGRO┼ŻAVA ZDRAVLJE


Izvor: RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 12.09.2020.
Uz brzu hranu br┼że starite

Foto:Ilustracija/Pexels.com


Veliki unos industrijski prera─Ĺene hrane, takozvanog "d┼żank fuda", uti─Źe na promene na hromozomima koje su povezane sa starenjem, navodi se u novom istra┼żivanju.

Tri ili više porcije visoko prera─Ĺene hrane, u koju spadaju brza hrana, grickalice, sokovi, udvostru─Źuje šanse da telomere, nizovi DNK i proteina na kraju hromozoma, budu kra─çi nego kod ljudi koji re─Ĺe konzumiraju takvu hranu, saopšteno je na Evropskoj i me─Ĺunarodnoj konferenciji o gojaznosti.

Kratke telomere su znak biološkog starenja na ─çelijskom nivou i istra┼żivanje pokazuje da je ishrana va┼żan faktor koji dovodi do toga.

Iako je veza jaka, uzro─Źni odnos konzumiranja veoma prera─Ĺene hrane i skra─çenih telomera i dalje je spekulativna, upozoravaju autori.

Svaka ljudska ─çelija ima 23 para hromozoma u kojima se nalazi naš genetski kod.

Telomere ne nose genetske informacije, ali su vitalne u ─Źuvanju stabilnosti i integriteta hromozoma i, posledi─Źno, ─Źitavog DNK materijala od kojeg naše telo zavisi da bi normalno funkcionisalo.

Starenjem se telomere skra─çuju jer svaki put kada se ─çelija podeli, deo telomera se izgubi. To skra─çivanje se dugo ve─ç uzima kao znak biološkog starenja.

Profesorke Marija Bes-Rastroljo i Amelija Marti sa Univerziteta u Navari ┼żelele su dublje da istra┼że uticaj visoko prera─Ĺene hrane na ljudski organizam.

Visoko prera─Ĺena hrana je industrijski proizvedena hrana koja sadr┼żi veoma mali udeo prirodnih neprera─Ĺenih namirnica, a veliki postotak ulja, masti i še─çera.

─îesto se u njoj nalaze vešta─Źki ukusi, boje, emulgatori, konzervansi i drugi aditivi koji pove─çavaju rok trajanja i profit proizvo─Ĺa─Źima.

Ranije studije pokazale su sna┼żnu vezu izme─Ĺu visoko prera─Ĺene industrijske hrane i hipertenzije, gojaznosti, depresije, dijabetesa tip 2 i nekih oblika raka.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE