Obrenovac, 11.08.2022

POČINJE SEZONA ALERGIJA


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 13.03.2020.
4 načina da razlikujete virus od alergije

Foto:depositphoto/michaeljung


Zbog njegovih simptoma, koronavirus nije lako razlikovati od običnog gripa i od alergija. Zato smo rešili da pitamo stručnjaka kako da prepoznamo šta nas muči.                                     

Oni koji imaju alergiju znaju da svake godine u ovo doba počinju simptomi poput curenja nosa, suzenja očiju, kašlja ili kijanja i znaju da je vreme za antihistaminike ili kortikosteroide, koji su tu da olakšaju tegobe. Međutim, uprkos tim smetnjama, oni uspevaju da idu u školu i prate časovi, a odrasli da rade. 

 Kako je koronavirus (COVID-19) uzeo maha i proglašena je pandemija, mnogi su zabrinuti da li i kada da reaguju kako im neblagovremeno ili pogrešno lečenje ne bi ugrozilo život. Ne postoji jasna linija između simptoma gripa, koronavirusa i alergija i zato u prvih nekoliko dana pojave simptoma retko ko može sa sigurnošću da tvrdi šta vas je snašlo. 

 Ipak, kako za B92.net kaže dr Zoran Radovanović, epidemiolog i predsednik Etičkog komiteta Srpskog lekarskog društva, postoje nijanse koje mogu da budu od pomoći oko toga da li da počnete da uzimate lek za alergiju, idete kod izabranog lekara ili zovete brojeve telefona Ministarstva zdravlja

 "Po kliničkoj slici je teško razlikovati koronavirus od ostalih virusa, jer to su svakako respiratorne infekcije kod kojih su prisutne visoka temperatura, malaksalost i bolovi u mišićima. Kod COVID-19 je u dve trećine slučajeva prisutan suv kašalj i samo u malom procentu kijavica. Dok je kod gripa, koji izazivaju drugi virusi, kijavica češća, a kašalj nije upadljivo suv", ističe dr Radovanović.

Od alergija kojima se bliži vreme, lakše je razlikovati grip i koronavirus, smatra naš sagovornik. 

 "Kod alergija nema temperature, malaksalosti i bolova u mišićima i zato ga je mnogo lakše razlikovati", navodi dr Radovanović. 

 Ukoliko ste od onih koji ništa ne prepuštaju slučaju, uvek možete da krenete od poziva nekoj od zdravstvenih instutucija, koja će vas uputiti gde i kako dalje. 

 S. Vasić

Simptomi alergija - Simptomi kod virusa - Simptomi kod koronavirusa 

Suzenje očiju - Kašalj suv ili sa sekretom - Suv kašalj 

Kijanje Kijanje Kijanje

Grebanje u grlu Bol u grlu Bol u grlu 

Svrab (posebno očiju, nosa) - Ređa upala pluća -Češća upala pluća

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE