Obrenovac, 15.08.2022

KAKO IZBEĆI ALERGENE U ZATVORENOM PROSTORU?


Izvor: telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 15.05.2020.
Razvoj savremene tehnologije i industrije nesumnjivo su doprineli povećanju globalnog zagađenja životne sredine

Foto:Daikin


Iako ne možemo mnogo da utičemo na zagađenje spoljnog vazduha, postoji puno načina na koje možemo da poboljšamo kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru...

Statistika pokazuje da većinu svog vremena provodimo u zatvorenom prostoru - čak do 90% svog života. Takođe, poznato je da 9 od 10 ljudi širom sveta živi na mestu gde nivo kvaliteta vazduha nije u okviru vrednosti koje je propisala Svetska zdravstvena organizacija. Nedostatak svežeg i čistog vazduha može uzrokovati mnoge zdravstvene probleme, koji u početku možda nisu opasni, ali zasigurno stoje na putu do našeg krajnjeg cilja da vodimo zdrav način života.

Među potencijalnim zdravstvenim problemima koji je možda i jedan od najkritičnijih jeste alergija. Najčešći oblik je alergijski rinitis, uzrokovan reakcijom imunološkog sistema na alergene iz vazduha, kao što su polen, prašina i druge štetne čestice. Ova vrsta alergije pogađa i do 40% populacije širom sveta.
Iako simptomi alergija izazvanih kvalitetom vazduha u zatvorenom prostoru u početku mogu biti neznatni, stvari mogu postati problematične ako se te alergije razviju. Srećom, postoji puno jednostavnih koraka koje možemo preduzeti kako bismo svom životnom i radnom prostoru osigurali čist i svež vazduh koji zaslužujemo.

Prašina

Grinje mogu biti izuzetno neugodne. Hvataju se prilično lako na bilo kojoj površini u vašem domu ili radnom mestu. Pored redovnog održavanja higijene prostora u kome boravimo, jedna od dobrih ideja je ostaviti podove i zidove ogoljene, posebno u spavaćoj sobi.

Čišćenje

Brisanje prašine i usisavanje su neophodni za čist i svež vazduh bez alergena. Poželjno je često menjati kesu usisivača i nabaviti one sa dvostrukim filterom. Što se brisanja prašine tiče, najbolje je koristiti vlažnu krpu. Osobama koje pate od alergije se još preporučuje i nošenje maski tokom čišćenja prostora.

Kuvanje

Kuvanje takođe doprinosi povećanju alergena u zatvorenom vazduhu. U stvari, nedavno istraživanje Univerziteta u Koloradu kaže da jednostavna priprema hrane, kao što je na primer tostiranje, može zagađivati vazduh oslobađajući štetne čestice kao rezultat procesa gorenja.

Ljubimci

Svi volimo i posvećujemo veliku pažnju svojim kućnim ljubimcima, ali moramo da budemo svesni da i kontakt sa njima može biti jedan od uzroka naših simptoma alergija. Njihova dlaka je jedan od brojnih uzročnika alergija tako da je i tu potrebno obratiti posebnu pažnju na higijenu.

Međutim, postoji način da se rešite svih navedenih problema jednom zauvek. Najefikasniji način borbe protiv alergena u zatvorenom prostoru jesu Daikin prečistači vazduha. Japanski proizvođač Daikin u svom asortimanu nudi dva modela prečistača vazduha.

Daikin Ururu, pored toga što efikasno uklanja alergene, ima integrisan rezervoar za vodu koji ovlažuje vazduh unutar prostorija sa maksimalno 600 ml/h. Voda iz rezervoara preko hidrauličnog točka dolazi do filtera, tako da uređaj izduvava u prostoriju prečišćen vazduh i pritom oslobađa vlagu koja je apsorbovana preko filtera. Uz to, uređaj nije potrebno instalirati, spreman je za upotrebu čim ga izvadite iz kutije.

Daikin Streamer prečistač ima pet slojeva filtracije koji garantuju zdrav vazduh bez zagađivača u vašem domu. Korišćenjem Streamer tehnologije generišu se elektroni velike brzine koji vrše razlaganje putem oksidacije što rezultira brzinom razlaganja preko 1000 puta većom pri istoj utrošenoj električnoj energiji.
Daikin prečistači vazduha omogućavaju vam čist, svež i zdraviji vazduh. Savršeno rešenje za vaš zdraviji i kvalitetniji način života – jer biramo zdravlje.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE