Obrenovac, 09.06.2023

NAU─îNICI TVRDE


Izvor: RTS/Lokalne novine | Obrenovac, 16.09.2020.
Asfalt po kojem hodamo nas truje

Foto:Ilustracija/Pexels.com


Osim automobila i drugih zaga─Ĺiva─Źa koji izbacivanjem štetnih gasova ugro┼żavaju ljudsko zdravlje, u gradskim sredinama i same ulice i trotoari truju ljude.

Nova studija stru─Źnjaka sa Univerziteta Jejl ispitala je asfalt kao izvor sekundarnih organskih aerosoli, vrste ─Źestica povezane sa izazivanjem astme i drugih zdravstvenih oboljenja.

Utvrdili su da su asfaltne površine tokom letnjih meseci ve─çi izvor tih ─Źestica nego benzinski i dizel motori zajedno.

U gradovima je zaga─Ĺenje aerosolnim ─Źesticama veliki zdravstveni problem, posebno u toplijem delu godine. Tim sa Jejla zapo─Źeo je studiju nakon što jedno istra┼żivanje nije moglo da utvrdi izvor odre─Ĺenih štetnih aerosoli u nivou zaga─Ĺenja Los An─Ĺelesa.

- Utvrdili smo da su emisije štetnih aerosoli iz asfalta u velikoj meri zavisne od temperature i izlo┼żenosti suncu. Što je toplije i sun─Źanije to su ve─çe emisije - ka┼że Dru Gentner, profesor saradnik na in┼żenjerskom odeljenju Univerziteta Jejl, koji je predvodio istra┼żivanje.

Tokom letnjih meseci, asfalt upija mnogo više toplote od prirodnih površina.

Zbog toga su u laboratoriji zagrevali asfalt. Na temperaturi od 40 stepeni Celzijusa, primetili su da osloba─Ĺa organske aerosoli.

Me─Ĺutim, na temperaturi od 60 stepeni Celzijusa (što asfalt bez problema postigne tokom letnjih vru─çina), utvr─Ĺeno je da se nivo emisije štetnih materija udvostru─Źuje.

Osim toga, zaga─Ĺenje se još više pove─çava usled solarne radijacije. Ukoliko je asfalt izlo┼żen sun─Źanim zracima letnjeg intenziteta, 300 odsto je ve─ça emisija štetnih materija.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE