Obrenovac, 13.08.2022

JEDI SVE OD A DO E


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 17.06.2020.
Nutri-Score sistem

Foto:Luka Cako


Kako bi svojim kupcima koji te┼że zdravijoj i izbalansiranoj ishrani olakšala izbor namirnica, kompanija Delez Srbija je pod sloganom "Jedi sve od A do E" predstavila dodatni nutritivni sistem obele┼żavanja proizvoda - Nutri-Score.

Proizvode sa Nutri-Score ocenom mo┼żete ekskluzivno prona─çi u Maxi, Tempo i Shop&Go prodavnicama, a kompanija ─çe do prvog kvartala naredne godine ve─çinu asortimana privatne robne marke obele┼żiti na ovaj na─Źin.

Ovaj transparentni sistem nutritivnog obele┼żavanja na vrlo jednostavan na─Źin sumira nutritivnu vrednost proizvoda prikazuju─çi je kroz pet boja i pet slova. Kre─çu─çi se od nijansi zelene, preko narand┼żaste, do crvene, slovne oznake na prednjoj strani pakovanja predstavljaju sistem semafora koji umnogome olakšava izbor i poma┼że u balansiranju sadr┼żaja obroka.

Ovakav sistem obele┼żavanja proizvoda zasnovan je na nau─Źnom algoritmu koji u obzir uzima nutrijente po┼żeljne u izbalansiranoj ishrani (vlakna, proteine, voc╠üe i povrc╠üe) i nutrijente koje bi trebalo ograni─Źiti (kalorije, zasic╠üene masne kiseline, šec╠üer i so). U skladu sa ovim nutritivnim parametrima dobija se odgovaraju─ça Nutri-Score oznaka.

Nutri-Score sistem obele┼żavanja podrazumeva da se ne treba fokusirati isklju─Źivo na proizvode sa oznakama A i B, a potpuno se odre─çi oznaka D i E. Suština je upravo u ravnote┼żi – proizvode koji imaju „zelenije“ boje po┼żeljno je konzumirati ─Źeš─çe i u ve─çoj meri u odnosu na proizvode obele┼żene crvenom ili narand┼żastom bojom, za koje se opredeljujemo povremeno. Sve ostalo je lako, prate─çi abecedu izbalansirane ishrane.

Istra┼żivanja pokazuju da potroša─Źi u Srbiji sve više ─Źitaju deklaracije, najprecizniji nivo informisanja o proizvodu. Dodatno, sada je dostupan i Nutri-Score sistem, a u zemljama u kojima se ve─ç godinama koristi pokazao se kao lako prihvatljiv, bez obzira na prethodno znanje potroša─Źa o nutritivnim svojstvima namirnica.

Umerena ishrana i pa┼żljivo odabrani izbor namirnica jedan su od pokazatelja kvalitetnog ┼żivota i put do opšteg zdravlja organizma. Me─Ĺutim, prava odluka pri izboru namirnica nije uvek tako jednostavna. Nije uvek lako napraviti balans. Pri informisanju o proizvodu najpre se treba osvrnuti na deklaracije, dok Nutri-Score oznaka na dodatan na─Źin olakšava i pojednostavljuje ovu odluku. Zato je Nutri-Score sistem obele┼żavanja proizvoda pravo rešenje za sve koji ┼żele da se hrane izbalansirano. Na ovaj na─Źin širok asortiman kvalitetnih proizvoda sa Nutri-Score oznakom u Maxi, Tempo i Shop&Go prodavnicama omogu─çava da napravimo idealan jelovnik.

Sa Nutri-Score sistemom put do izbalansirane ishrane postaje vrlo jednostavan. Prona─Ĺite proizvode sa abecedom izbalansirane ishrane, jer je sada lakše izabrati najbolje namirnice i posti─çi nutritivni balans.

Abeceda izbalansirane ishrane

A – jedi svaki dan. B – jedi ─Źesto. C – jedi umereno. D – samo povremeno. E – kad zaslu┼żiš, da se malo zasladiš. Svako slovo šalje jasnu poruku, predstavljuju─çi putokaz ka izbalansiranoj ishrani.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE