Obrenovac, 14.08.2022

NE BUDITE CINI─îNI


Izvor: RTS/Lokalne novine | Obrenovac, 17.09.2020.
Na─Źin opho─Ĺenja prema drugima ima zna─Źajan uticaj na zdravlje srca

Foto:Ilustracija/Pexels.com


Nau─Źnici sa Univerziteta u Tenesiju sproveli su studiju o uticaju na─Źina opho─Ĺenja prema drugim ljudima na zdravlje srca. U istra┼żivanju je u─Źestvovala ukupno 2.321 osoba i svi oni su pre┼żiveli sr─Źani udar.

Istra┼żiva─Źi su otkrili da oni koji izra┼żavaju osobine poput sarkazma, imaju "ve─çi rizik od smrtnog ishoda usled ponovljenog sr─Źanog udara".

Nau─Źnici su analizirali u─Źesnike u studiji i došli do zaklju─Źka da je veliki broj njih izra┼żavao osobine i ponašanje koje uklju─Źuje cinizam, nezadovoljstvo, nestrpljenje, razdra┼żljivost, kao i sarkazam.

Tim istra┼żiva─Źa je tako zaklju─Źio da takvo konstantno raspolo┼żenje i ponašanje mo┼że opteretiti zdravlje.

Ina─Źe, svi koji su u─Źestvovali u studiji, na po─Źetku procesa su uradili test li─Źnosti, a zatim su ih istra┼żiva─Źi pratili tokom 24 meseca.

Posle dve godine, stope pre┼żivljavanja u─Źesnika upore─Ĺivane su sa rezultatima njihove li─Źnosti, a navedene osobine poput sarkazma i iskazivanja neprijateljstva, koriš─çene su za metod predvi─Ĺanja opasnosti od smrtnog ishoda kod onih koji su imali ponovljeni sr─Źani udar.

Jedno ranije istra┼żivanje pokazalo je da optimizam kod ljudi ima direktan uticaj na kardiovaskularno zdravlje jer smanjuje hormone stresa, puls i krvni pritisak.

U ─Źlanku u Evropskom ─Źasopisu za kardiovaskularno zdravlje, istra┼żiva─Źi navode:

- Neprijateljski raspolo┼żeni pojedinci pove─çali su vreme zgrušavanja, pove─çali nivo adrenalina, imaju ve─çe vrednosti nivoa holesterola i triglicerida... Ovi faktori mogu negativno uticati na zdravlje kardiovaskularnog sistema ali i dovesti do fatalnih ishoda.

Statistika ina─Źe ka┼że da oni koji su neprijateljski raspolo┼żeni, više piju, puše, vode nezdrav na─Źin ┼żivota i loše se hrane u pore─Ĺenju sa onima koji imaju optimitisti─Źne poglede na svet i ponašaju se prijateljski i otvorenije prema drugim ljudima.

- Neprijateljstvo je osobina li─Źnosti koja uklju─Źuje sarkasti─Źnost, cini─Źnost, ogor─Źenost, nestrpljivost ili razdra┼żljivost. To nije samo jednokratna pojava, ve─ç karakteriše konstantan na─Źin na koji osoba komunicira sa ljudima. Znamo da kontrolisanje takvih ┼żivotnih navika mo┼że da poboljša zdravstvene prilike kod pacijenata sa sr─Źanim problemima - navela je autorka studije Trejsi Vitori.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE