Obrenovac, 28.06.2022

REGENERIŠE CEO ORGANIZAM


Izvor: nadlanu.com,Lokalne novine | Obrenovac, 18.05.2020.
Istra┼żivanja potvrdila blagodeti povremenog gladovanja

Foto:Ilustracija/Unsplash.com


Povremeno gladovanje jedna je od naj─Źeš─çih dijeta za mršavljenje. ─îesto se isti─Źe i povoljan uticaj uzdr┼żavanja od hrane na zdravlje, pa ─Źak i le─Źenja nekih bolesti. U studiji, koja je nedavno objavljena u presti┼żnom medicinskom ─Źasopisu "New England Journal of Medicine", neuronau─Źnik Mark Matson iz bolnice "D┼żon Hopkins", jedne od vode─çih ameri─Źkih bolnica, zaklju─Źuje da za blagotvorni uticaj povremenog gladovanja (intermittent fasting) postoje dokazi. I sam Matson se du┼że od 20 godina pridr┼żava povremenog posta, a ve─ç 25 godina prou─Źava njegov uticaj na zdravlje.

Gladovanje podrazumeva suzdr┼żavanje od uzimanja hrane i bilo kog pi─ça osim vode. Naj─Źeš─çe se praktikuje takozvana 5-2 dijeta. Ona podrazumeva pet dana u nedelji normalnu ishranu i nakon toga dva dana gladovanja, odnosno unos samo po 500 kalorija dnevno. U oblike gladovanja ubrajaju se i dnevni re┼żimi, naj─Źeš─çe suzdr┼żavanje od obroka barem 13 sati na dan, odnosno da se posle 18 sati ništa ne jede do doru─Źka narednog dana.

Mnoge studije na ┼żivotinjama, i neka istra┼żivanja na ljudima, pokazala su da je povremeni post podrška ─çelijskom zdravlju, verovatno zahvaljuju─çi aktiviranju naše davnašnje sposobnosti prilago─Ĺavanja na nestašice hrane - a što se naziva metaboli─Źkom skretnicom. Do tog skretanja ili prebacivanja dolazi onda kad ─çelije troše svoje zalihe brzo dostupnog goriva (na bazi še─çera) i zapo─Źnu pretvaranje masti u energiju u sporijem metaboli─Źkom procesu. Prema Matsonovim re─Źima, istra┼żivanja su pokazala da ovaj prebaciva─Ź poboljšava regulaciju še─çera u krvi, pove─çava otpornost na stres i suzbija upalne procese. Matson tako─Ĺe napominje da su ─Źetiri studije, i na ┼żivotinjama i na ljudima, ustanovile da povremeni post sni┼żava krvni pritisak, kao i nivo lipida u krvi i brzinu otkucaja srca u mirovanju. Sve je više dokaza i da povremeno gladovanje mo┼że da modifikuje faktore rizika koji su povezani sa gojaznoš─çu i dijabetesom.

Dve studije Univerzitetske bolnice Ju┼żnog Man─Źestera, koje su obuhvatile 100 ┼żena sa prekomernom telesnom te┼żinom, pokazale su da su ┼żene na 5-2 dijeti izgubile istu te┼żinu kao ┼żene koje su ograni─Źile unos kalorija, ali su, za razliku od njih, imale bolje rezultate u pogledu insulinske osetljivosti i manje koli─Źine stoma─Źnog sala.

Ima i skorijih preliminarnih studija koje sugerišu da bi povremeni post mogao da pospeši rad mozga.

U istoriji su zabele┼żeni brojni primeri dobrovoljnog uzdr┼żavanja od hrane jer su pojedinci ┼żeleli da postignu duhovni i telesni napredak. Ne postoji religija koja ne preporu─Źuje gladovanje, post i ─Źiš─çenje duše preko ─Źiš─çenja tela, što iziskuje ─Źvrstu odlu─Źnost i snagu volje.

Teorija gladovanja, u svetu alternativne medicine, pre svega se odnosi na post koji poma┼że da se regeneriše ─Źitav organizam i otklone neke od mnogih tegoba s kojima se savremeni ─Źovek bori.

Što se ti─Źe tvrdnji da ─çe povremeno gladovanje usporiti procese starenja, nutricionisti preporu─Źuju usvajanje zdravih ┼żivotnih navika, a ne povremeno gladovanje, posebno ako osoba u me─Ĺuvremenu ┼żivi nezdravo (sedala─Źki na─Źin ┼żivota, pušenje, prekomerna telesna te┼żina). U svakom slu─Źaju, periodi gladovanja ili restrikcije pojedinih namirnica u kra─çem periodu ne─çe biti od koristi za one koji se ponovo vrate na dotadašnji nezdrav na─Źin ┼żivota.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE