Obrenovac, 13.08.2022

NEMA IZGOVORA


Izvor: N1/Lokalne novine | Obrenovac, 20.02.2021.
Nau─Źnici otkrivaju da li ve┼żbanje na hladno─çi sagoreva vi┼íe kalorija

Foto:Ilustracija/Pexels.com


Hladno vreme dobar je izgovor da se izbegne svakodnevno tr─Źanje, ali novo istra┼żivanje ukazuje na to da se ve┼żbanjem na ni┼żim temperaturama sagoreva više masno─ça, barem kad su u pitanju kra─çe ve┼żbe visokog intenziteta.

U studiji sprovedenoj na 11 gojaznih dobrovoljaca "umerene fizi─Źke spreme" pokazalo se da je oksidacija lipida, što je tehni─Źki izraz za sagorevanje masti, bila tri puta ve─ça kad su ve┼żbali na temperaturi oko nule u pore─Ĺenju sa ve┼żbanjem u "toplotno neutralnom okru┼żenju" na oko 20 stepeni Celzijusa.

Svi dobrovoljci su na obema temperaturama bili podvrgnuti setu standardnih ve┼żbi visoko intenzivnog intervalnog treninga (HIIT), odnosno ve┼żbanju u kom se u kra─çim intervalima smenjuju ve┼żbe visokog intenziteta i relaksacije.

- Ovo je prva poznata studija koja istra┼żuje u─Źinak niskih temperatura na akutni metabolizam tokom intenzivnog intervalnog treninga - napisali su nau─Źnici kanadskog univerziteta "Laurentian".

Ali za sada nije utvr─Ĺeno da ve┼żbanje na hladno─çi ima dugoro─Źniji u─Źinak na ubrzavanje metabolizma.

S obzirom na to da je re─Ź o studiji sprovedenoj na malom uzorku ispitanika i sa svega nekoliko HIIT treninga, prerano je izvla─Źiti trajne zaklju─Źke, ali nau─Źnici su saglasni da je re─Ź o zanimljivoj po─Źetnoj ta─Źki istra┼żivanja o tomu na koji na─Źin temperatura ambijenta mo┼że da uti─Źe na sagorevanje kalorija.

Poznato je da su intenzivne intervalne ve┼żbe, nezavisne od temperature, veoma efikasne u sagorevanju masti.

Pošto je ve┼żbanje klju─Źno u smanjenju rizika od dijabetesa, kardiovaskularnih i brojnih drugih bolesti, va┼żno je da što više znamo o tome šta ─Źini efikasnu i korisnu ve┼żbu, a šta ne, napisali su nau─Źnici.

Istra┼żivanje je objavljeno u ─Źasopisu "Journal of Applied Physiology".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE