Obrenovac, 15.08.2022

NA DECU SVE UTI─îE


Izvor: N1,Eurekalert,Lokalne novine | Obrenovac, 21.05.2020.
Deca prepoznaju kada su roditelji pod stresom

Foto:Shutterstock


Stres nije retka pojava u krugu porodice, naro─Źito sada, kada ljudi više vremena provode sa porodicom, zbog pandemije koronavirusa koja još nije završena. Novo istra┼żivanje otkriva da deca mogu da prepoznaju kada roditelje nešto mu─Źi i kada su pod stresom, što na njih mo┼że da ostavi posledice.

U studiji objavljenoj u ─Źasopisu "Journal of Family Psychology" Sara Woters docenti sa Univerziteta "Washington State" i njene kolege prou─Źavale su interakcije izme─Ĺu roditelja i dece starosti od sedam do 11 godina.

Tim stru─Źnjaka je otkrili da su deca prepoznala svaki put kada su roditelji pokušali da sakriju svoje emocije. Istra┼żiva─Źi su prou─Źavali 107 roditelja, od kojih su gotovo polovina bili o─Źevi i njihova deca.

Zamolili su svakog od njih da nabroji pet stvari zbog kojih su pod stresom. Zatim su razdvojili roditelje od dece i zamolili svakog roditelja da izvede stresnu aktivnost, poput govora, da aktivira fiziološki sistem reakcije na stres.

Zatim su vratili decu i zamolili ih da razgovaraju o temi koja je bila na njihovim spisku. Od polovine roditelja tra┼żeno je da suzbiju svoje emocije tokom razgovora. Sve interakcije su snimljene. Roditelji i deca imali su senzore na svojim telima koji su merili njihove fiziološke reakcije.

Pokazalo se da suzbijanje emocija dovodi do manje bliskosti i zahla─Ĺenja odnosa. Kako su roditelji sakrivali da su pod stresom tako su i deca menjala svoje ponašanje.

U istra┼żivanju se pokazalo da majke nisu prenosile stres svojoj deci. Ali, za majke koje su sakrile svoje emocije ispostavilo se da su njihova deca pokazala više znakova stresa. To nije bio slu─Źaj kod o─Źeva.

Stru─Źnjaci objašnjavaju da je razlog tome taj što o─Źevi ─Źesto imaju tendenciju da potiskuju svoje emocije i to rade ─Źeš─çe nego majke.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE