Obrenovac, 12.08.2022

LOŠA I NEZDRAVA NAVIKA


Izvor: novosti.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 21.06.2020.
Prestanite sa izle┼żavanjem ispred televizora

Foto:Ilustracija/Unsplash.com


Ako se pod vašom svakodnevnom rutinom podrazumeva više─Źasovno izle┼żavanje ispred malog ekrana, znajte da se ozbiljno kockate sa svojim ┼żivotom! Australijski nau─Źnici tvrde da je to jedan od ne tako retkih uzroka prerane smrti, bez obzira da li imate sr─Źanih problema ili višak kilograma.

Stru─Źnjaci sa Instituta za srce i dijabetes Bejker IDI su šest godina pratili ─Źak 9.000 ljudi i došli do nimalo prijatnih zaklju─Źaka. Ispostavilo se da je kod osoba koje su oko ─Źetiri sata dnevno provodile ispred TV, rizik od smrti bio ve─çi za ─Źak 46 odsto, i to bez ikakve veze sa njihovom te┼żinom.

- Ne radi se tu o gledanju televizije, ve─ç o prekomernom sedenju ili le┼żanju, koje je definitivno štetno i mo┼że da dovede do najgoreg - objašnjava dr Dejvid Dansen sa Instituta.

- Prava opasnost dolazi od dugotrajnog mirovanja tokom kojeg se provodi vreme koje je zapravo potrebno utrošiti na fizi─Źku aktivnost. Pritom ne mislimo na one prenaporne akcije, ve─ç na bilo kakvo kretanje ili obavljanje uobi─Źajenih radnji koje se rade kada ─Źovek nije 'zalepljen' za TV. Prosto je - u ─Źovekovoj prirodi da bude aktivan, a ne da satima sedi na istom mestu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE