Obrenovac, 08.08.2022

OPASNA MEŠAVINA


Izvor: Scientificamerican.com,Lokalne novine | Obrenovac, 22.05.2020.
Vitamini i minerali koje ne bi trebalo kombinovati

Foto:Shutterstock


Milioni ljudi svakodnevno uzima vitamine, minerale i druge dodatke ishrani za poboljšanje zdravlja i opšeg stanja, ali uzimanje određenih tablete zajedno može stvoriti opasnu mešavinu.

Kombinacije suplemenata koje bi trebalo izbegavati

Magnezijum i kalcijum

Kad se ti minerali uzimaju istovremeno, njihova delotvornost se smanjuje, kaže dr Tod Kuperman, predsednik, nezavisne kompanije za testiranje “Consumlab” u Njujorku čiji je fokus na proizvodima za zdravlje i ishranu.

"Uzimanje velike količine minerala sa drugim mineralima smanjiće apsorpciju", kaže dr Kuperman. U osnovi, minerali se nadmeću jedni s drugima i guše jedni druge. Zato biste takve minerale trebali da uzimate u razmakom od barem dva sata.

Cink i bakar

Među mnogim prednostima cinka visoko na lestvici nalazi se i jačanje imuniteta, ali trebali biste da znate da cink ometa apsorpciju bakra. Ako morate da uzimate bakar, ali i cink, napravite razmak od minimalno dva sata, kaže dr Kuperman.

Takođe, visoke doze cinka, koje se uzimaju u dužem periodu, mogu da prouzrokuju nedostatak bakra.

Gvožđe i zeleni čaj

Ako mešate gvožđe sa zelenim čajem, crnim čajem ili dodacima na bazi kurkumina, vaše tijelo neće moći da apsorbuje ovaj mineral.

Riblje ulje i ginko

Dodaci ribljeg ulja omega-3 mogu da smanje upalu i poboljšaju raspoloženje, ali kada uzmete ove dodatke sa biljem koje razređuje krv, poput ginka ili belog luka, to može da spreči zgrušavanje i dovede do nekontrolisanog krvarenja, kaže dr Kuperman.

Vitamini A, D, E i vitamin K

Ako uzimate vitamin K sa drugim vitaminima topivim u mastima, poput A, D ili E, možda ga nećete apsorbovati onoliko koliko biste da ste ih uzimali u različito vreme, kaže dr Kuperman.

"Ako uzimate multivitamin, ne brinite, ali ako vam nedostaje vitamin K, uzimajte ga bar dva sata odvojeno od ostalih vitamina topivih u mastima", kaže doktor.

Kalijum i kalcijum

I ovi minerali će se nadmetati za apsorpciju u telu, upozorava doktor. Ako treba da uzimate oba suplementa, obavezno ih razdvojite nekoliko sati, savetuje dr Kuperman.

Kantarion i antidepresivi

Kod lekova kiji se uzimaju bez recepta ili na recept, koji mogu loše da utiču na suplemente, potreban je poseban oprez, kaže Robert Gleter, docent za hitnu medicinu iz “Northwell Healtha” u Njujorku. Na primer, kantarion može da prouzrokuje temperaturu, zbunjenost i teskobu ako se uzima sa antidepresivima.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE