Obrenovac, 28.06.2022

VAKCINA U OKTOBRU ?


Izvor: B92,Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 23.04.2020.
Jedan ┼ívajcarski imunolog je, prema sopstvenim navodima, razvio kandidata za vakcinu protiv koronavirusa, koja bi, nakon uspe┼ínog testiranja, mogla mo┼żda da se koristi ve─ç ove godine

Foto:depositphoto/DragonImages


Martin Bahman sa univerzitetske klinike u Bernu namerava da potrebne studije i proces odobrenja pro─Ĺe što je br┼że mogu─çe, da bi ve─ç u oktobru u Švajcarskoj mogla po─Źeti masovna vakcinacija.

Nadzorna komisija u zdravstvu "Svismedik" potvrdila je razgovore sa Bahmanom i drugim istra┼żiva─Źima koji rade na vakcini protiv koronavirusa.

"Vremenski plan je veoma optimisti─Źan, ali nije nemogu─ç", rekao je portparol Svismedika Lukas Jagi, prenose mediji na nema─Źkom govornom podru─Źju.

On je ukazao da ─çe, zbog hitnosti usled pandemije, proces odobrenja trajati ne mesecima, ve─ç nedeljama, prenosi be─Źki dnevnik "Esterajh". Ako budu svi uslovi za odobrenje ispunjeni, odluka ─çe biti mogu─ça pre kraja godine, najavio je on. Prvo manje testiranje na ljudima, prema Bahmanu, po─Źe─çe u julu.

"Pridr┼żavamo se svih propisa, samo što ─çemo proces ubrzati", rekao je on.

Svismedik isti─Źe da u odre─Ĺenim slu─Źajevima, kada postoji bolest opasna po ┼żivot, kao što je aktuelna, postoji mogu─çnost davanja vremenski ograni─Źnog odobrenja pre završetka klini─Źke studije. Prvi rezultati studije, koja obuhvata tri faze, pokaza─çe delotvornost vakcine, kao i da li ima opasne efekte.

Bahman, prilikom izrade svoje vakcine, pola┼że na ─Źestice sli─Źne virusu, koje u telu izazovu reakciju odbrane, ─Źime se podsti─Źe imuni sistem da se u slu─Źaju infekcije uspešno bori protiv virusa.

Na sli─Źnoj osnovi deluju i vakcina protiv papiloma virusa (HPV) i hepatitisa B.

U Srbiji je na snazi VANREDNO STANJE.

Koronavirusom je zara┼żena 7.114 osoba, a za detalje o tome koliko je izolovanih, testiranih, zara┼żenih i preminulih širom Srbije pogledajte INFOGRAFIK.

Najva┼żnije MERE KOJE MORATE POŠTOVATI su - ZABRANA IZLASKA STARIJIMA OD 65 GODINA (osim u posebnim terminima), kao i POLICIJSKI ─îAS U PERIODU OD 18H DO 5H (OSIM VIKENDOM). Za vlasnike ku─çnih ljubimaca uveden je termin svakim danom od 23 do 1h i vikendom od 8-10h. Za ljude sa autizmom va┼że posebna pravila.

Vlada Srbije je donela Uredbu kojom se odstupa se od Ustavom zajam─Źenih prava gra─Ĺana.

MUP Srbije je otvorio posebne kontakte za aktuelnu situaciju u vezi sa epidemijom koronavirusa.

ŠTA TREBA DA ZNATE O KORONAVIRUSU?

Ovo su odgovori na najva┼żnija pitanja o bolesti uzrokovanoj novim koronavirusom COVID-19.

KOJI SU SIMPTOMI INFEKCIJE KORONAVIRUSOM i kako iz prepoznati, kao i šta raditi sa kontaktima osobe kod koje je postavljena sumnja na infekciju koronavirusom?

MISLITE DA IMATE SIMPTOME?

Portal eZdravlje omogu─çava da popunite TEST SAMOPROCENE na infekciju koronavirusom.

IMATE NEKE OD SIMPTOMA INFEKCIJE? PRVA ADRESA JE DOM ZDRAVLJA

Odmah, bez odlaganja, uputite se u posebne ambulante domova zdravlja koje su opredeljene za pacijente sa respiratornim infekcijama i temperaturom.

Nije potrebno pozivati telefonskim putem domove zdravlja, ve─ç se odmah javiti lekarima u navedenim posebnim ambulantama i obaviti pregled.

Za sve infomacije o koronavirusu za raspolaganju je kontakt centar na broju - 19819. Tako─Ĺe, aktivan je i Viber nalog za sva pitanja.

Tu su i telefoni namenjeni za psihološku pomo─ç u ovoj situaciji. Pomo─ç za stara lice mo┼żete kontaktirati pozivom na 19920.

ŠTA AKO...

Pratite ovaj SET SAVETA I PREPORUKA ZA KU─ćNU IZOLACIJU ako ste vi ili ─Źlanovi vaše porodice bili izlo┼żeni koronavirusu.

A KAKO DA SE ZAŠTITITE?

Pro─Źitajte i KAKO DA SE ZAŠTITIE OD INFEKCIJE KORONAVIRUSOM I smanjite rizik po sebe i druge.

I, koliko je god mogu─çe, #ostanikodkuce.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE