Obrenovac, 07.05.2021

VREME JE ZA DIGITALNI DETOKS


Izvor: Story.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 24.02.2021.
Poštedite sebe pritiska i dodatnog stresa

Foto:Ilustracija/Pexels.com


U ovo digitalno doba, u kome ┼żivimo non-stop na mre┼żama pod stalnim pritiskom, najbolji na─Źin da se rešite stresa jeste digitalni detoks. Za to ─çe vam biti potrebne jaka volja i upornost, ali su blagodeti velike.

Koliko puta vam se desilo da ne mo┼żete da prona─Ĺete svoj pametni telefon i da po─Źnete da pani─Źite, da vam se znoje dlanovi i crvenite. To je uobi─Źajena reakcija jer ┼żivimo u svetu gde smo stalno onlajn i ne znamo šta da radimo s rukama ukoliko nam u blizini nije naš telefon.

Najnovije studije pokazuju da društvene mre┼że imaju loš uticaj na sve, a pogotovo na ┼żene, jer izazivaju dodatni stres.

Ukoliko je vašem mentalnom stanju potreban odmor, i ┼żelite da se rešite stresa, najbolje što mo┼żete da uradite za svoje zdravlje jeste da obezbedite sebi ceo dan ili dva bez "Gmaila", "Facebooka", "Instagrama", "Snapchata", "Twittera", "Messengera" i ostalih aplikacija. Prednosti su ogromne jer ─çete odmoriti mozak od nebitnih informacija i napetosti koju ose─çate dok iš─Źekujete da vam neko odgovori na poruku ili mejl.

Pre nego što se odlu─Źite na ovaj korak, bilo bi dobro da nekoliko stvari planirate unapred.

Vikend idealan za isklju─Źivanje

Vikend je vreme kada se ne radi, tako da ne─çete morati da budete onlajn. Mo┼żete sebi da isplanirate taj dan na otvorenom pa ne─çete biti u prilici da sedite u ku─çi dok vas "kompjuter doziva". Bioskop, šetnja, kafa s drugaricama, ru─Źak u novom restoranu, sve mo┼że biti dobro rešenje, ali bez pametnog telefona.

Ne zaboravite kompjuter

Ve─Źe pre digitalne detoksikacije isklju─Źite kompjutere, laptope, tablete, mp3 plejere. Ukoliko se plašite da nešto mo┼że neplanirano da iskrsne, mo┼żete odštampati sve što bi moglo da vam zatreba.

Izdvojte deo dana samo za sebe

Vrlo je va┼żno da tokom dana odvojite deo samo za sebe kako biste mogli da meditirate i obezbedite svom mozgu mir i tišinu. Ukoliko taj vikend isplanirate da otputujete negde u prirodu sa društvom, izdvojte se neko vreme sami u šetnju.

Nagradite sebe toplom kupkom

Na kraju dana ugodite sebi toplom mirisnom kupkom, slušaju─çi muziku uz dobru knjigu koju ste oduvek ┼żeleli da pro─Źitate.

Psihoterapeuti savetuju da svi treba malo više da se posvete nekim drugim aktivnostima, a ne samo da po ceo dan gledaju u ekran. Nau─Źnici su, tako─Ĺe, utvrdili da konstantno gledanje u telefon mo┼że da uti─Źe na našu ko┼żu i na prevremeno starenje.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE