Obrenovac, 28.06.2022

STRES I PREJEDANJE UVEK IDU ZAJEDNO


Izvor: bbcgoodfood.com,Lokalne novine | Obrenovac, 24.05.2020.
Kada smo pod stresom, to može imati veliki uticaj, ne samo na naše emocije, već i na naše navike i izbore

Foto:Shutterstock


Ono na šta stres posebno utiče su prehrambene navike.

Kad smo pod stresom, briga o sebi bi trebala da bude na prvom mestu. Osnovne navike kao što su spavanje, vežbanje i konzumiranje hrane, kada smo pod stresom, padaju u drugi plan, jer smo fokusirani na nešto drugo.Čak, kada je stres hroničan ili van kontrole, nije neuobičajeno da posegnemo za hranom kao utehom.

Na prejedanje utiče nekoliko faktora, počevši od dosade, pa sve do depresije. U stresnim situacijama telo oslobađa kortizol,hormon stresa. To zauzvrat podstiče oslobađanje insulina što dovodi do želje za ugljenim hidratima i masnom hranom.

Prejedanje može da postane problematično kada je mozak uslovljen time da je hrana ono što nam je potrebno da bismo se osećali bolje tokom stresnih situacija.

Razmisliti o situacijama zbog kojih se prejedate. Jednom kada stvorite svest o lošim navikama, možete lakše da primenite neke metode kako biste ih se rešili.

Nije poenta u izbegavanju omiljene namirnice, ključno je postaviti granice da biste mogli da uživate u hrani bez negativnih posledica.

Takođe možete probati da neku omiljenu namirnicu zamenite drugom, tako ćete brzo postići osećaj smirenosti i kontrole. Isto tako, ono što vam može pomoći je da pravilno rasporedite obroke.

Kad jedete, a niste gladni, to je zato što tražite zadovoljstvo i utehu, a ne hranu. U ovom slučaju je zaista korisno imati spisak alternativnih aktivnosti zbog kojih ćete se osećati bolje, poput vežbanja ili druženja sa prijateljima.

Loša ishrana može da dovede i do smanjene raznolikosti bakterija u crevima što opet može da dovede do jače želje za šećerom. Isto tako, ako imate malo hranjivih sastojaka kao što je magnezijum, možda ćete imati povećanu želju za hranom poput čokolade, banana i avokada, koje su prirodno bogate ovim mineralom.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE