Obrenovac, 12.08.2022

MO─ćNI NAPITAK


Izvor: Novosti Online,Lokalne novine | Obrenovac, 26.04.2020.
Ovaj ─Źaj preporu─Źuje se i osobama koje imaju takozvana 'pra┼ínjava plu─ça', odnosno disajne organe oblo┼żene sa puno pra┼íine na specifi─Źnim radnim mestima

Foto:Depositphotos


Pandemija virusa korona, koja vlada celim svetom, izazvala je pomamu za ─Źajem podbel, koji se mo┼że nabaviti u apotekama. Me─Ĺutim, ─Źaj koji sadr┼żi hlomonoide i omogu─çavaju lakše iskašljavanje i smiruju upale u plu─çima, mora pa┼żljivo da se koristi.

ŠTA JE PODBEL I ─îEMU SLU┼ŻI?

Protiv bronhitisa, laringitisa i astme, narodni lekari preporu─Źuju biljku podbel (Tussilago farfara). Njena efikasnost posebno dolazi do izra┼żaja u le─Źenju upornog i hroni─Źnog kašlja. Podbel je blagotvoran za upaljenu sluzoko┼żu, jer spre─Źava njeno iritiranje. ─îaj od ove biljke poma┼że i kod iskašljavanja, s obzirom na to da omekšava sluz u bronhijama, pa tako olakšava tegobe obolelih od hroni─Źnog bronhitisa, plu─çnog emfizema.

Preporu─Źuje se i osobama koje imaju takozvana "prašnjava plu─ça", odnosno disajne organe oblo┼żene sa puno prašine na specifi─Źnim radnim mestima. Kao ─Źaj koristi se za ispiranje usta i grla, u vidu obloga, kao i za klistiranje. Zbog lekovitih sastojaka primenjuje se i kod poja─Źanog znojenja, pro─Źiš─çavanja krvi, kao i izbacivanja suvišne te─Źnosti.

OPREZ PRI UPOTREBI

Ipak, sa upotrebom podbela, poznatog i kao kozja brada, marta i konjsko kopito, treba biti oprezan, jer odre─Ĺeni sastojci kao što su alkaloidi, poseduju hepatotoksi─Źno (ošte─çuju jetru) i kancerogeno dejstvo. ─îaj mo┼że da se koristi bez bojazni, jer su ovi alkaloidi slabo rastvorljivi u vodi, ali u strogo odre─Ĺenim dozama. Pravilno konzumiranje je tri do ─Źetiri šolje dnevno i ne du┼że od ─Źetiri nedelje!

List se upotrebljava i za le─Źenje ko┼żnih bolesti, kao što su rane, uboji ili ─Źirevi. Primena je jednostavna - list se opere, nama┼że maš─çu ili uljem i stavi na problemati─Źno mesto ko┼że. Svojim lekovitim sastojcima podbel na ovaj na─Źin dovodi do brzog zaceljivanja.

Tako─Ĺe, osobama koje imaju zdravstvenih problema sa jetrom, deci mla─Ĺoj od dve godine, trudnicama i dojiljama, podbel se ne preporu─Źuje. O upotrebi treba da vode ra─Źuna i osobe koje koriste antihipertenzive, jer ova biljka mo┼że nepovoljno da uti─Źe na delovanje lekova.

Kako se priprema:

Jednu kafenu kašiku lista podbela preliti sa 200 ml klju─Źale vode, ostaviti da stoji 10 minuta i procediti. Piti tri puta dnevno po jednu šolju ─Źaja posle jela.

Ako se pije protiv kašlja onda se tako─Ĺe kombinuje sa cvetovima divizme, plu─çnjaka i listovima bokvice. Jedna kaši─Źica ove kombinacije se preliva sa 2 dl vode.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE