Obrenovac, 28.06.2022

ŠTA IM JE ?


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 01.03.2020.
Otkrili zašto su muškarci sve manje plodni...

Foto:depositphotos/vadimphoto1@gmail.com


Istra┼żiva─Źi su otkrili da mu┼íkarci koji redovno jedu "brzu hranu" imaju do 25 odsto manje spermatozoida od onih koji se zdravo hrane, a problem plodnosti mu┼íkaraca je u porastu                                     

Sve lo┼íija ihrana mogla bi biti odgovorna za smanjenje broja spermatozoida kod mu┼íkaraca, pokazala je studija Harvarda sprovedena na 3 000 ljudi. Ona je otkrila da mu┼íkarci koji se hrane svakodnevno brzom hranom imaju i do 25 odsto manji broj aktivnih spermatozoida od onih koji se hrane zdravo, pi┼íe Dejli mejl. 

 Nau─Źnici su analizirali uticaj ishrane na mu┼íku spermu i zaklju─Źili kako je 'spermagedon', kako su ga nazvali, uzrokovan nezdravim prehrambenim navikama. 

 Ljubitelji pica, pomfrita i slatkih poslastica imaju za ─Źetvrtinu manje spermatozoida od onih koji jedu mnogo vo─ça, ribe i povr─ça. Njihov broj spermatozoida, ┼íto se jo┼í uzima i kao mera plodnosti kod mu┼íkarca, u proseku je iznosio oko 122 miliona u pore─Ĺenju sa 167 miliona kod mu┼íkaraca sa zdravom prehranom. 

 To je otkri─çe objavljeno u ─Źasopisu JAMA Network Open, s naglaskom da moderan na─Źin ┼żivota vodi u drasti─Źan pad plodnosti. Otkriveno je da kvalitet sperme polako i sigurno pada u zapadnim zemljama u proteklih nekoliko decenija, a istovremeno smo postali sve deblji i manje aktivni. 

 Pliva─Źi "nestaju" 

 Broj spermatozoida kod mu┼íkaraca na Zapadu u poslednjih 40 godina pao je za 60 odsto, otkriva nau─Źno istra┼żivanje koje jo┼í jednom dokazuje da moderni svet uni┼ítava zdravlje mu┼íkaraca, pi┼íe Dejli mejl. 

 Pesticidi, hemikalije koje poreme─çuju hormone, ishrana, stres, pu┼íenje i gojaznost redom su povezani s ovim problemom. A on je povezan s nizom drugih bolesti poput raka testisa i povi┼íene stope smrtnosti. Nau─Źnici zaklju─Źuju i to da stopa pada broja spermatozoida ne pokazuje znakove zaustavljanja u poslednjih nekoliko godina. 

 Poziv na bu─Ĺenje 

 Ovaj isti trend se ne prime─çuje u drugim delovima sveta; u Ju┼żnoj Americi, Africi, Aziji, gde su odgovaraju─çe studije tako─Ĺe sprovedene. Jedan od stru─Źnjaka koji je istra┼żivanje komentarisao rekao je da je ono bilo 'najpotpunije do sada'. Podatke je nazvao '┼íokantnima' kao i 'pozivom na bu─Ĺenje' za hitnim istra┼żivanjem razloga takvih trendova. 

 Dodatni problem je uo─Źena povezanost hemikalija s u─Źestalo┼í─çu raka testisa, broja dece ro─Ĺene sa samo jednim testisom, s mu┼íkim pubertetom i uop┼íte nivoom testosterona kod mu┼íkaraca. ┼áto se ti─Źe problema s hormonima, nau─Źnici nakon ove studije vi┼íe nego ikad ranije sumnjaju da s tim, me─Ĺu ostalim, ima veze i pu┼íenje majki tokom trudno─çe. Smanjivanje nivoa spermatozoida prvi put je registrovano jo┼í pre 25 godina.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE