Obrenovac, 13.08.2022

KAKO FUNKCIONIŠE NAŠ IMUNI SISTEM?


Izvor: b92,Lokalne novine | Obrenovac, 05.04.2020.
Virusi, bakterije i drugi izaziva─Źi bolesti stalno poku┼íavaju da ugroze na┼íe telo...

Foto:depositphotos/lightsource


Naj─Źeš─çe u tome ne uspevaju, zahvaljuju─çi našem imunom sistemu, koji neprestano radi. To je te┼żak posao, trebalo bi da ga cenimo.                                     

Naš imuni sistem je slo┼żena struktura i on naše telo pokušava da odbrani od spoljašnjih neprijatelja. U našem telu zapravo postoje dva razli─Źita sistema. 

 Uro─Ĺeni imuni sistem 

 Jedan od njih je uro─Ĺeni imuni sistem. On je veoma efikasan i brz i vodi recimo ra─Źuna o tome da u najkra─çe vreme otkrije bakterije i da ih onesposobi. On nije specijalizovan za odre─Ĺene uljeze, ve─ç nastoji da obuhvati širu sliku. On doduše radi brzo, ali je samo ograni─Źeno efikasan i nije u stanju da ciljano suzbije odre─Ĺene patogene. 

 Odbrambene ─çelije iz grupe leukocita su deo našeg uro─Ĺenog imuniteta. Leukociti se formiraju u timusu, odnosno u grudnoj ┼żlezdi i u koštanoj sr┼żi. Timus je deo našeg limfnog sistema i smešten je iznad srca. 

 Leukociti se po ─Źitavom telu šire preko krvi i limfe. Veliki broj leukocita u krvi ukazuje na upalu ili infekciju. Lekar to vidi preko krvne slike i onda zna da mora da reaguje. 

 Pre nego što patogeni prodru u telo, moraju da pro─Ĺu spoljašnje barijere. U prvoj liniji to su ko┼ża i sluznice na svim otvorima u telu, kao što su usta i grlo. Te prepreke stranim telima ote┼żavaju ulazak u naše telo. 

 Time su oni va┼żan deo telesnog odbrambenog sistema. Deo tog sistema su tako─Ĺe i hemijske supstance poput telesnih kiselina, enzima ili sluzi. I one spre─Źavaju bakterije i viruse da se ugnezde u našem telu. 

 Ste─Źeni imuni sistem 

 Ukoliko i pored sveg opreza našeg uro─Ĺenog imunog sistema i svih odbrambenih mehanizama strana tela završe u našem telu, ono aktivira slede─çi stepen imunog sistema. To je ste─Źeni imunološki odgovor. 

 Dok ta akcija ne po─Źne, pro─Ĺe izme─Ĺu ─Źetiri i sedam dana. Taj imuni sistem je specijalizovan i usmeren na odre─Ĺene antigene. On registruje strana tela i memoriše ih u takozvane memorijske ─çelije, koje funkcionišu kao imunološka memorija. One se se─çaju uljeza koji su se ve─ç jednom pojavljivali u telu. Ukoliko se ponovo pojave, memorijske ─çelije mogu da aktiviraju nau─Źenu imunološku reakciju. Neophodni odbrambeni mehanizmi su memorisani. Telo tako mo┼że br┼że i efikasnije da reaguje na infekcije. Ste─Źeni imuni sistem brzo zna šta treba da radi. Zato pojedine bolesti prele┼żimo samo jednom u ┼żivotu.

T limfociti 

 Kod patogena koji se nalaze u tkivu aktiviraju se T limfociti, poznati i kao T ─çelije. Oni spadaju u grupu belih krvnih zrnaca i formiraju se u koštanoj sr┼żi. T limfociti su u stanju da razlikuju strane ─çelije od onih koje pripadaju telu. Oni znaju u koje kategorije te ─çelije spadaju. 

 Tada se T ─çelije brzo razmno┼żavaju u telu i specijalizuju se na odre─Ĺene potogene. Jedna podvrsta T limfocita su T ─çelije ubice. Njihov zadatak je da otkriju zara┼żene ─çelije i da ih unište. Za to koriste ─çelijske otrove, takozvane citoksine, piše Doj─Źe vele. 

 B limfociti 

 B limfociti su tako─Ĺe bela krvna zrnca. Oni su zadu┼żeni za to da prepoznaju patogene i da onda protiv njih u krvi razviju antitela. Specijalizovani su za odre─Ĺene, pojedina─Źne patogene. Kako bi njih uništili formiraju specifi─Źne B ─çelijske receptore. Samo uz njihovu pomo─ç mogu da prepoznaju strane antigene. 

 B limfociti nastaju u koštanoj sr┼żi. Sakupljaju se u limfnim ─Źvorovima, kao i u slezini. Ukoliko do─Ĺu u kontakt sa antigenom, on se vezuje za B ─çelijske receptore. B limfociti onda ciljano formiraju antitela – takozvane imunoglobuline – protiv ne┼żeljenog gosta. 

 Još jedna prepreka 

 Ukoliko bakterije ili virusi i pored svih mera imunog sistema uspeju da prodru u telo, još nisu stigli do cilja. Tamo ih ─Źekaju ─çelije koje jedu, odnosno fagociti, kako bi ih uništili. U njih spadaju ─çelije magrofag, koje se nalaze u tkivu, kao i neutrofilni granulociti, koji su u tkivu i krvi. 

 Ukoliko otkriju izaziva─Źa bolesti, okru┼żuju ga i probavljaju takore─çi unutar ─çelije. 

 Kad sistem izmakne kontroli 

 Naš imuni sistem je slo┼żen. On nije savršen, mo┼że da do─Ĺe do raznih kvarova. Primer za to su autoimune bolesti. Odbrambeni sistem tada nije usmeren protiv stranih ─çelija, koje su prodrle u telo, ve─ç protiv sopstvenih ─çelija. Tada dolazi do upalnih reakcija. 

 U autoimuna oboljenja spadaju multipla skleroza, neurodermatitis, razli─Źita reumatska oboljenja ili psorijaza.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE