Obrenovac, 08.08.2022

PORA┼ŻAVAJU─ćA STATISTIKA


Izvor: Espreso.rs/Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 11.05.2020.
Svakog dana tri ┼żene obole od raka jajnika, a jedna umre

Foto:Promo


Svetski dan borbe protiv raka jajnika, 8. maj, obele┼żen je, u Srbiji, i celom svetu, bez edukativnih doga─Ĺaja i okupljanja pacijentkinja i lekara, ali su doktori, i u ambijentu porotivepidemijskih mera protiv kovida 19, upozorili na zna─Źaj ranog otkrivanja jednog od najagresivnijih karcinoma, i neophodnost adekvatne terapije.

Ove godine u Srbiji je ovaj dan obele┼żen pod sloganom "Ko vidi dalje". Profesor dr Aleksandar Stefanovi─ç, direktor Instituta za ginekologiju i akušerstvo KC Srbije, skre─çe pa┼żnju da od raka jajnika obolevaju naj─Źeš─çe starije ┼żene, ali da bolest, na┼żalost, ne zaobilazi ni mla─Ĺe:

- U pitanju je teška i ozbiljna bolest, najsmrtonosniji kancer od svih ginekoloških maligniteta. Razlog pre svega predstavlja ─Źinjenica da nema ranih simptoma kao kod nekih drugih maligniteta, a kada se i pojave oni su veoma nespecifi─Źni i vezani su uglavnom za digestivni i urinarni trakt. Tako─Ĺe, rak jajnika je veoma teško otkriti na vreme i to je problem sa kojim se suo─Źavaju stru─Źnjaci u celom svetu. Za ovu bolest ne postoji adekvatan skrining. Le─Źenje u našoj zemlji obuhvata hirurgiju, hemioterapiju i odre─Ĺenu inovativnu terapiju, koja se nalazi na listi lekova RFZO - ka┼że prof. Stefanovi─ç.

Rak jajnika zauzima ukupno neslavno sedmo mesto od svih maligniteta. Prema najnovijim statistikama, jedna od 78 ┼żena suo─Źava se sa ovim karcinomom. Petogodišnja stopa pre┼żivljavanja u ranoj fazi je ve─ça od 90 odsto, ali na┼żalost kada se rak jajnika dijagnostikuje u uznapredovanom stadijumu bolesti, pre┼żivljavanje ne prelazi 30 odsto. U Srbiji svake godine od raka jajnika oboli oko 800 ┼żena, dok godišnje rak jajnika odnese više od 450 ┼żivota. Na nivou dnevne statistike to izgleda ovako: tri ┼żene obole od karcinoma jajnika, a jedna umre od ove bolesti svakog dana! U svetu se godišnje registruje 290.000 novih slu─Źajeva obolelih od raka jajnika, a 180.000 ┼żena izgubi bitku sa ovom boleš─çu.

Postoji nekoliko faktora rizika koji mogu uticati na razvoj karcinoma jajnika, kao što su godine starosti, broj trudno─ça, li─Źna istorija raka dojke, jajnika, debelog creva ili rektuma, dugoro─Źna upotreba hormonske terapije i gojaznost. Jedan od faktora rizika je i genetska predispozicija - pribli┼żno od 15 do 20 odsto karcinoma jajnika se razvija pod uticajem mutiranih BRCA1 i BRCA2 gena. Ali i pribli┼żno 50 odsto ┼żena sa BRCA mutiranim karcinomom jajnika nema porodi─Źnu anamnezu karcinoma jajnika.

- Izuzetno je va┼żno poznavanje statusa BRCA mutacija kod ┼żena. Ukoliko se kod zdrave ┼żene konstatuje mutacija spomenutih gena, to ne mora da zna─Źi da ─çe se razviti karcinom, ali s obzirom na visoki rizik ovo saznanje je od velikog zna─Źaja za preventivno delovanje. BRCA mutacije, bilo nasledne ili ste─Źene, ve─çe su me─Ĺu ┼żenama sa odre─Ĺenim tipom karcinoma jajnika. Zato je odre─Ĺivanje BRCA statusa od velike va┼żnosti za donošenje pravovremene odluke o adekvatnoj terapiji. To napominjem iz razloga što je dr┼żava Srbija prepoznala zna─Źaj le─Źenja obolelih i finansiranje savremene terapije, ali je neophodno pre toga uraditi testiranje koje daje informaciju o statusu BRCA mutacija da bi se dobila adekvatna terapija - objašnjava Marijana Milovi─ç Kova─Źevi─ç, medikalni onkolog Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

REDOVNI PREGLEDI

PREVENCIJA ginekoloških karcinoma kroz redovne preglede, i va┼żnost edukacije o ovoj vrsti bolesti su najbolja zaštita u borbi protiv raka jajnika. Zato apelujemo na sve ┼żene, naro─Źito one koje u svojoj porodici imaju iskustvo sa ginekološkim malignitetom, da brinu o svom zdravlju i redovno odlaze kod ginekologa. Protekli meseci obele┼żeni pandemijom, bili su dodatno teški za naše pacijentkinje, ali zahvaljuju─çi naporima lekara proces le─Źenja je protekao neometano i efikasno. ─îim se malo smiri ovaj korona period, zapo─Źe─çemo jednu veliku kampanju kojom ─çemo sna┼żno skrenuti pa┼żnju na sve izazove koje donosi ovaj surovi malignitet - ka┼że Gorica ─Éoki─ç, predsednica Udru┼żenja za borbu protiv raka jajnika "Progovori".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE