Obrenovac, 14.08.2022

INFEKCIJA PRAĆENA BOLOM I SVRABOM


Izvor: Lepotaizdravlje.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 11.09.2020.
Šta je bakterijska vaginoza i kako se leči?

Foto:Ilustracija/Pexels.com


Baš kao i kada je u pitanju crevni sistem, vagina je prirodno stanište različitih vrsta bakterija. Ukoliko je njihov broj optimalan, sve će biti u redu i neće doći do nastanka infekcije. Međutim, ako se balans poremeti, nastaju različiti problemi i infekcije, a jedna od njih je i bakterijska vaginoza. To stanje najčešće nastaje zbog prevelikog broja određene vrste bakterija u vagini. Bolest je gotovo uvek praćena svrabom i bolom u predelu vagine, a pored toga, vaginalni sekret poprima drugačiji izgled, boju i miris.

Do nastanka bakterijske vaginoze može dovesti više stvari, a neke od njih su korišćenje agresivnih sredstava za vaginalno ispiranje, česta promena seksualnih partnera, kao i hormonski disbalans. Na razvoj vaginoze, tj. bujanje bakterija utiče i konzumiranje nikotina.

Kada se prirodna vaginalna flora poremeti, neophodno je što pre ponovo uspostaviti ravnotežu, a to se postiže lečenjem. S obzirom na to da su simptomi vaginoze slični, pa čak i isti simptomima nekih drugih infekcija (gljivične infekcije, trihomonijaza, urinarne infekcije), za postavljanje dijagnoze neophodno je posetiti ginekologa. Lečenje vaginalnih problema bez konsultacije sa lekarom može dovesti do pogoršanja stanja i još većih problema.

Kako se ova bolest leči? Kao i kada su u pitanju neke druge vaginalne infekcije, bakterijska vaginoza najčešće se leči kombinovanom terapijom koja uključuje oralne i lokalne antibiotike (vaginalete). Vrstu terapije i dužinu lečenja ginekolog će prilagoditi vašem zdravstvenom stanju uzimajući u obzir i ginekološke infekcije koje ste možda nekada imali.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE