Obrenovac, 15.08.2022

DAR IZ PRIRODE


Izvor: Stil.kurir.rs/Vijesti.me,Lokalne novine | Obrenovac, 12.07.2020.
Beta karoten ima mnogobrojna pozitivna dejstva na ljudski organizam

Foto:Ilustracija/Unsplash.com


Beta karoten je provitamin vitamina A koji sa vitaminima D, E i K spada u vitamine rastvorljive u mastima. Njihove karakteristike i metabolizam su vezane za metabolizam masti. Za razliku od vitamina koji se rastvaraju u vodi ─Źiji se višak eliminiše iz organizma, vitamini rastvorljivi u mastima se skladište u organizmu. Glavna uloga im je u struktirnim funkcijama.

Grupa vitamina A obuhvata supstance koje su razli─Źite po sastavu i hemijskoj strukturi, ali koje identi─Źno deluju na naš organizam.

Beta karoten je prvi put izolovan iz korena šargarepe i tako dobio ime po latinskom nazivu šargarepe. Karotenoidi su pigmenti koji povr─çu i vo─çu u kojima se nalaze daju intenzivnu ┼żutu, narand┼żastu i crvenu boju. Vitamin A i karoteni su termostabilni i otporni na uobi─Źajenu termi─Źku obradu, ali ih razara du┼że izlaganje sun─Źevoj svetlosti i vazduhu. Uloga vitamina A u organizmu ─Źoveka je vezana više za strukturu ─çelije, nego za njenu funkciju, pa zato potrebe za njim više zavise od telesne mase nego metaboli─Źkih procesa.

Vitamin A je neophodan za rast koštanih i svih drugih ─çelija i tkiva u organizma. U─Źestvuje u stvaranju, zaštiti i regeneraciji epitela ko┼że i sluzoko┼że, u reprodukciji.

Usporava starenje, reguliše lu─Źenje znojnih i lojnih ┼żlezda, podsti─Źe sintezu kolagena i poboljšava ─Źvrstinu ko┼że, a zna─Źajan je i za dobar imunitet. Vitamin A se zove i "antiinfektivni vitamin". Zbog antioksidativnog dejstva su u toku prou─Źavanja njegove uloge u zaštiti od nekih malignih bolesti.

Kada je unos masti odgovaraju─çi apsorbuje se oko 80 odsto ovog vitamina u sastavu hilomikrona do jetre gde se skladišti. Zalihe u fiziološkim uslovima iznose šest meseci do jedne godine.

Usled njihovog iscrpljivanja kod du┼żeg nedovoljnog unosa hranom vitamina ili njegovih provitamina - karotena, ili kao posledica poreme─çaja u apsorpciji ili metabolizmu, nastaje avitaminoza vitamina A.

Zbog nedostatka ovog vitamina dolazi do poreme─çaja u regeneraciji rodopsina i zbog toga slabog vida u sumrak i pri slaboj svetlosti. Osim na o─Źima dolazi i do promena na ko┼żi koja postaje suva, gruba, perutava, neelasti─Źna. Kosa gubi sjaj, lomi se i opada.

Kod prekomernog unosa vitamina A ko┼ża ogrubi, nastaje mu─Źnina, povra─çanje, slabost, glavobolja, mršavljenje, bolovi u miši─çima i zglobovima, ošte─çenje jetre. Primena visokih doza vitamina A je posebno rizi─Źna tokom trudno─çe jer mo┼że imati negativan uticaj na plod.

Da bi se odr┼żavao optmalni status vitamina A u organizmu i tako prevenirao deficit, ali i obezbijedile potrebne rezerve vitamina A, neophodno je voditi ra─Źuna o unosu preporu─Źenih koli─Źina. Koje su to koli─Źine zavisi od više faktora, a to su uzrast, telesna masa, metaboli─Źke aktivnosti i kod ┼żena posebna fiziološka stanja kao što su trudno─ça i dojenje.

Dobri nutritivni izvori vitamina A ┼żivotinjskog porekla su jetra, maslac, mleko, masne ribe, riblje ulje, ┼żumance.

Me─Ĺu namirnicama biljnog porekla se nalaze dobri izvori betakarotena. To su zeleno lisnato povr─çe (spana─ç, kupus, brokoli, blitva, zelena salata). Što je zeleno lisnato povr─çe tamnije, sadr┼żi više beta karotena. Me─Ĺutim, ┼żuto-narand┼żasto povr─çe i vo─çe kao što su šargarepa, dinja, bundeva, kajsija, narand┼ża, mandarina, krompir su bolji izvori beta karotena nego zeleno lisnato povr─çe.

Va┼żno je napomenuti da je za dobru apsorpciju vitamina A i beta karotena neophodno prisustvo masti u ishrani (10 g dnevno). Prema Evropskoj agenciji za bezbednost hrane, preporu─Źeni unos vitamina A za ┼żene je 700µg/dan, dok je za muškarce 900µg/dan. Tokom trudno─çe preporu─Źen je unos od 770µg/dan, a tokom dojenja 1300µg/dan. Preporuka je da suplementi vitamina A budu od provitamina!

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE