Obrenovac, 13.08.2022

PEDIKIRA BIRAJTE PA┼ŻLJIVO


Izvor: Novosti - Specijalni dodatak Doktor u ku─çi,Lokalne novine | Obrenovac, 15.06.2020.
Nestru─Źnim tretmanom prenose se razne bolesti

Foto:Iliustracija/Unsplash.com


Pre nego što izvade sandale iz cipelarnika, mnoge ┼żene ─çe zakazati tretman kod pedikira, ali sa izborom, upozoravaju stru─Źnjaci, treba biti vrlo oprezan, jer doterivanje noktiju, kao i odstranjivanje zadebljale ko┼że na stopalima, mo┼że ozbiljno da naruši zdravlje. Pogotovo ako ve─ç postoje hroni─Źna oboljenja kao što je dijabetes.

Iako ─çe svaki kozmeti─Źar da tvrdi da radi sa sterilisanim instrumentima, dermatolog dr Gorana Isailovi─ç, navodi da je istina, ipak, druga─Źija. Naime, praksa je pokazala da se sterilnost ne poštuje u punoj meri, jer je dosta instrumenata u stvari namenjeno samo za jednokratnu upotrebu.

Sa izborom pedikira naro─Źito bi trebalo da budu obazrivi dijabeti─Źari.

- Za pacijente obolele od dijabetesa izbor stru─Źnjaka za pedikir, po mom mišljenju, va┼żniji je od izbora kardiologa. To je zato što je gotovo neophodno da pedikirski saloni koji rade sa obolelima od še─çerne bolesti maksimalno izbegavaju upotrebu no┼żi─ça, ┼żileta i uopšte sve krvave procedure. Ko┼żi stopala dijabeti─Źara mora da se pristupa na ne┼żan na─Źin i sa pa┼żljivo odabranim preparatima. Sve sa ─Źime klijent dolazi u dodir mora da bude za jednokratnu upotrebu ili sterilno - ka┼że dr Isailovi─ç.

Od lošeg i nestru─Źnog pedikira i manikira ugro┼żeni su i svi drugi i za njih posledice mogu da budu ozbiljne.

- Nestru─Źnim pedikirom i manikirom, osim gljivi─Źnih oboljenja stopala i noktiju, mogu da se prenesu HIV, hepatitis B i C, kao i bakterijske infekcije od kojih najve─çi problem predstavlja meticilin rezistentni stafilokokus aureus, poznatiji kao MRSA ili "bakterija koja jede meso" - rekla je dr Isailovi─ç.

Da bi se zaštitili i pedikir i klijent, neophodno je da se poštuju pravila higijene.

- Kadica u koju se potapaju stopala mora da bude oblo┼żena PVC kesom za jednokratnu upotrebu u koju se sipa voda. Zatim, neophodno je da se za svakog klijenta koristi posebno upakovan sterilni set pribora. Za sterilizaciju se koriste suvi sterilizator ili autoklav sterilisani instrumenti, koji se samo ─Źuvaju u UV sterilizatoru. Stru─Źnjak za pedikir mora da radi s rukavicama i da nosi masku, kao i da koristi papirne separatore za prste - ka┼że dr Isailovi─ç.

Lak za nokte, ka┼że dr Isailovi─ç, mo┼że da koristi više osoba, jer on sadr┼żi formaldehid. Me─Ĺutim, ─Źetkica omekšiva─Źa za zanoktice sme da se upotrebi samo jednom. Krema za masa┼żu neophodno je da se uzima spatulom i stavlja na nadlanicu na rukavicu terapeuta, pa zatim da se nanese na ko┼żu. Jedna turpija ne sme da se koristi za više osoba, kao ni drveni potiskiva─Źi zanoktica i papu─Źe.

┼ŻILETOM NIKAKO

Nezaobilazan deo tretmana kod pedikira podrazumeva i uklanjanje otvrdle ko┼że peta ┼żiletom.

- Ova intervencija je podjednako rizi─Źna, jer i ona mo┼że da dovede do infekcije. Uklanjanje naslaga sa peta trebalo bi maksimalno da se izbegava. Dovoljno je da se ko┼ża redovno neguje kremama, a ako se ko┼ża isušila, od pomo─çi su pomade koji sadr┼że od 5 do 30 procenata uree - istakla je dr Isailovi─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE