Obrenovac, 12.08.2022

ŠTA JE KLJUČNO ZA DUGOVEČNOST?


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 16.03.2020.
Ishrana, fizi─Źka aktivnost ili dobar san?

Foto:depositphotos/VitalikRadko


Dug i kvalitetan ┼żivot je san gotovo svih ljudi, ali ve─çina misli da to nije ba┼í tako jednostavo kako zvu─Źi.                                     

Nova studija objavljena u ─Źasopisu Proceedings of the National Academy of Sciences sugeri┼íe da te ─Źinjenice mogu biti va┼żnije nego ┼íto mislimo. 

 Naime, tim istra┼żiva─Źa pod vo─Ĺstvom doktorke Lui Li sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Bostonu otkrio je ─Źvrstu povezanost izme─Ĺu optimizma i dugove─Źnosti ÔÇô odnosno ┼żivota nakon 85. godine. 

 Istra┼żiva─Źi su analizirali podatke iz dve prethodne ameri─Źke studije ÔÇô o zdravlju medicinskih sestara i o starenju veterana. Ukupno je bilo uklju─Źeno 69.744 ┼żena i 1.429 mu┼íkaraca, pi┼íe BizLife. 

 U─Źesnici u obe studije ispunili su upitnike o proceni optimizma, a ─Źinioci poput starosti i smrtnosti su pra─çeni neprekidno od 1976. do 2014. godine. Osim toga, kao jedan od faktora uzeta je i istorija bolesti ispitanika, zatim, nivo obrazovanja, prihodi i etni─Źka pripadnost. 

 Li i njen tim uporedili su podatke procene optimizma, starost i smrtnost u─Źesnika, kao i dodatne medicinske, psiholo┼íke i demografske podatke. 

 Uspore─Ĺuju─çi ┼żene koje su postigle najbolji rezultat na lestvici optimizma s onima koje su postigle najlo┼íiji, nau─Źnici su otkrili da se radi o pribli┼żno 15% razlike u dugove─Źnosti. 

 Sli─Źan obrazac rezultata prona─Ĺen je i kod mu┼íkaraca. Izrazito optimisti─Źni mu┼íkarci ┼żiveli su otprilike 11% du┼że od pesimisti─Źnih mu┼íkaraca. 

 Zatim su nau─Źnici potra┼żili uzroke. Ispitane su dve mogu─çnosti. Jedna od mogu─çnosti, prema istra┼żiva─Źima, jeste ta da optimisti─Źni ljudi imaju tendenciju da ┼żive zdravije i vode ra─Źuna o svom zdravlju, ┼íto rezultira kvalitetnijim i du┼żim ┼żivotom.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE