Obrenovac, 07.06.2023

ZBOG LEKOVA PODLOŽNI INFEKCIJAMA


Izvor: Specijalni dodatak Doktor u kući,Lokalne novine | Obrenovac, 16.05.2020.
Pacijenti na imunosupresivnoj terapiji trebalo bi da budu posebno oprezni

Foto:Depositphotos


Oboleli od Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa, koji se leče lekovima koji menjaju imunitet, mogu da budu podložniji infekcijama...

Epidemija kovida 19 jenjava, ali oboleli od hroničnih bolesti bi i dalje, upozoravaju stručnjaci, trebalo da budu na oprezu. U tu grupu svrstavaju se i oboleli od Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa, koji se leče lekovima koji menjaju imunitet, zbog čega mogu da budu podložniji infekcijama.

Doktor Srđan Marković, šef odseka za gastroenterologiju Kliničko-bolničkog centra "Zvezdara", kaže da uticaj imunosupresivne terapije na kovid 19 još nije razjašnjen. Iz predostrožnosti, ovi pacijenti bi trebalo i dalje da poštuju režim izolacije. Ne bi trebalo da insistiraju da dolaze na kontrolne preglede, već da savete od lekara potraže elektronski, osim kada pogoršanje stanja zahteva hospitalizaciju.


- Imejl adrese lekara i bolničkih odeljenja dostupne su na sajtu Udruženja pacijenata obolelih od zapaljenskih bolesti creva - kaže dr Marković. - Tako mogu da dobiju sve neophodne savete o ishrani i lekovima. Naravno, pacijenti na biološkoj terapiji moraju da dođu na kliniku.

S obzirom na to da je KBC "Zvezdara" kovid-bolnica, svih 250 pacijenata iz ove ustanove kojima su zbog inflamatornih bolesti creva propisani biološki lekovi, dobijaju ih do daljeg u KBC "Bežanijska kosa". Oni koji se leče u KBC "Dr Dragiša Mišović", njih 59, terapiju primaju na odeljenju neurologije zelene zone ove ustanove, a dvadesetak pacijenata iz KBC "Zemun" je ostalo na lečenju u ovoj bolnici.

- Kronova bolest i ulcerozni kolitis su stanja u kojima postoji poremećaj na nivou gastrointestinalnog imunološkog sistema - kaže dr Marković. - Zbog toga se ovi pacijenti često leče imunosupresivnom i biološkom terapijom koje služe za promenu imunološkog odgovora, što sprečava pogoršanje bolesti. Kao nuspojava tih lekova mogu da se jave infekcije, zbog čega su ovi oboleli u strahu kada je reč o efektu virusa korona na njihovu bolest.

Rizik je najveći za obolele koji uz inflamatornu imaju i pridružene bolesti, i stariji su od 70 godina.

KONTAKTI

KC SRBIJE

ibdkabinet.kcs@gmail.com

KBC "BEŽANIJSKA KOSA"

ibc.bezanijskakosa@gmail.com

KBC "DR DRAGIŠA MIŠOVIĆ"

ibd.dragisamisovic@gmail.com

KBC "ZEMUN"

aleksandar_pavlovic77@yahoo.com

dunja1510@yahoo.co.uk

KBC "ZVEZDARA"

srdjanmarkovic@yahoo.com

KC NIŠ

gastroenterologija.kcnis@gmail.com

KC NIŠ - PEDIJATRIJA

zldjuric@yahoo.com

VOJNOMEDICINSKA AKADEMIJA

ibd.vma@gmail.com

INSTITUT ZA DECU I OMLADINU VOJVODINE

gastro@izzzdiovns.rs

KC VOJVODINE

ibd.kcv@gmail.com

KC KRAGUJEVAC

ibd@kc-kg.rs

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE