Obrenovac, 08.08.2022

ŠTA MOŽE DA STOJI?


Izvor: B92,RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 18.03.2020.
Zamrzavanje mesa, voća, povrća i drugih namirnica može biti korisno, ali neophodno je poznavati pravila o tome, koliko koja namirnica može bezbedno da se drži u zamrzivaču, i kada počinje da gubi na kvalitetu

Foto:depositphotos/IgorVetushko


Hrana koju obično zamrzavamo može relativno dugo da se čuva i koristi. Ipak, to ne znači da će, na primer, sirova piletina koju ste kupili i stavili u zamrzivač, imati isti ukus, pa i teksturu posle nekoliko nedelja i posle godinu dana. 

 Stručnjaci kažu da pileće meso koje ste pripremili i posle godinu dana držanja u zamrzivaču, neće naškoditi vašem zdravlju, ali da neće biti preterano ukusno. 

 Zato je važno znati koliko i koja vrsta hrane može da se drži zamrznuta i kada počinje da gubi na kvalitetu. Sirovo meso 

 Mlevena govedina, ćuretina, teletina, svinjetina i jagnjetina 

 Za najbolji ukus i teksturu, najbolje je da ove vrste mlevenog mesa iskoristite u roku od tri ili četiri meseca od momenta zamrzavanja. 

 Odresci, kotleti i pečeno meso 

 Odresci govedine, teletine, jagnjetine ili svinjetine, mogu se zamrznuti šest do 12 meseci pre nego što izgube kvalitet. Kotleti mesa počinju da gube kvalitet nakon četiri do šest meseci, a cela pečenja je najbolje upotrebiti u roku od četiri do 12 meseci, prenosi RTS. 

 Meso živine 

 Zamrznuto celo pile, ćurka ili kokoška, u zamrzivaču mogu zadržati svoj kvalitet do godinu dana, dok komadi živinskog mesa (bataci, belo meso, krilca...) zadržavaju svoj kvalitet i do devet meseci, podaci su portala foodsafety.gov. 

 Riba 

 Za optimalni kvalitet, masnu ribu (losos, tunu) treba konzumirati najkasnije u roku od dva do tri meseca posle zamrzavanja.

Bakalar ili iverak trebalo bi da se pojede u roku od šest meseci, prenosi RTS. Voće i povrće 

 Većina zamrznutog povrća i necitrusnog voća možete da zamrznete i čuvate osam do 12 meseci. Možete zamrznuti i citruse, ali morate preduzeti dodatne korake. 

 Kada je reč o povrću, korisno je blanširati ga pre nego što ga zamrznete. Držanje povrća u kipućoj vodi na kratko, zaustavlja enzimski proces koji utiče na nivo hranljivih materija u povrću i tako ih čuva. Supe i čorbe 

 Supe i čorbe sa povrćem, mesom, žitaricama, testeninom, zadržaće svoj kvalitet u zamrzivaču dva do tri meseca. Ostalo 

 Pica: Ne držite picu u zamrzivaču duže od jednog ili dva meseca, ako želite da zaista uživate u njenom ukusu. 

 Pljeskavice: Koristite ih u roku od jednog do tri meseca od zamrzavanja ili će početi da gube ukus i teksturu. 

 Palačinke, keks, tost: Ove namirnice koje koristimo uglavnom za doručak mogu se držati zamrznute do mesec dana, navodi se na bettycrocker.com.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE