Obrenovac, 07.06.2023

GLAVOBOLJA I STOMA─îNE TEGOBE


Izvor: B92, Ve─Źernje novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 19.04.2020.
Za┼íto su bolovi u glavi ─Źesto pra─çeni i stoma─Źnim tegobama?

Foto:depositphotos/CITAlliance


Blaga mu─Źnina i prolazna glavobolja naj─Źeš─çe nisu razlog za uzbunu, ali simptomi poput groznice i uko─Źenosti vrata jesu alarm da je potrebno obaviti detaljnije gastroenterološke i neurološke preglede.

Pojava mu─Źnine udru┼żene sa glavoboljom mo┼że da bude znak prehlade i gripa, ali i posledica stresa i anksioznosti.

Postoji nekoliko razli─Źitih poznatih uzroka zbog kojih glavobolja mo┼że da bude povezana sa ose─çajem mu─Źnine, ka┼że, za "Novosti", dr Boban Stepi─ç, neurolog:

''Prema jednom stanovištu, tokom migrene zahva─çeni su i stimulisani nervni putevi ka centru za mu─Źninu. Po drugom, radi se o promeni nivoa serotonina, dok je tre─çi mogu─çi razlog pove─çanje intrakranijalnog pritiska i direktno mehani─Źko dejstvo na centar za povra─çanje.''

Kombinacija glavobolje i mu─Źnine ─Źesta je u napadima migrene, ali i drugim tipovima glavobolje, kao što su tenziona ili klaster glavobolja. Oko polovina migrena uklju─Źuje i intenzivan ose─çaj mu─Źnine.

''Osim toga, postoji individualna sklonost ka mu─Źnini tokom napada glavobolje", ka┼że dr Stepi─ç. "Kada se to desi, lekar mo┼że da propiše odgovaraju─çe lekove, ali oni se ne koriste ako je mu─Źnina blaga i bez povra─çanja. Prvo se koriste bla┼żi preparati, pa ukoliko to nije dovoljno, onda se koriste ja─Źi medikamenti.''

Kombinacija ove dve tegobe ─Źesto je simptom sezonske prehlade, depresije i napada panike. Ukoliko je stres uzrok ove pojave, jedan od na─Źina da se to spre─Źi jeste upra┼żnjavanje metoda relaksacije, fizi─Źka aktivnost i dovoljne koli─Źine vode.

''Suprotno tome, alkohol i cigarete mogu da prouzrokuju pojavu mu─Źnine koja mo┼że da se pojavi zajedno sa glavoboljom, kao i da pogoršaju ve─ç postoje─çe tegobe'', ka┼że dr Stepi─ç. Zbog toga se preporu─Źuje njihovo izbegavanje kod osoba koje imaju ─Źesto mu─Źnine. Tako─Ĺe ne treba konzumirati napitke sa kofeinom, ─Źokoladu, banane, stare sireve i mesne prera─Ĺevine, koji tako─Ĺe mogu da budu uzrok glavobolje.

Ipak, ukoliko se uz glavobolju i mu─Źninu javljaju i poreme─çaji svesti, vida, govora, ravnote┼że, groznica, uko─Źenost vrata ili izostanak mokrenja, potreban je hitan lekarski pregled.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE