Obrenovac, 07.05.2021

PLIVANJE JA─îA IMUNITET


Izvor: Lepota&Zdravlje.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 20.06.2020.
Spremite organizam za drugi talas koronavirusa

Foto:Ilustracija/Pixabay.com


Suo─Źeni sa mogu─çnoš─çu da pandemija koronavirusa potraje, mnogi od nas pokušavaju da podignu svoj imunitet na prirodan na─Źin. Poznato je da je, pored pravilne ishrana i sna, fizi─Źka aktivnost jedan od najva┼żnijih faktora za sposobnost našeg organizma da se odupre virusima, ali se u poslednje vreme javlja i nedoumica kako se rekreirati, a da to bude bezbedno u novonastalim okolnostima. Timski sportovi nisu po┼żeljni zbog fizi─Źkog kontakta kojim mo┼żemo da se zarazimo, kao ni teretane.

Rešenje je ipak jednostavno - dobro, staro plivanje. Nemojte da vas obeshrabri to što mo┼żda ne─çete mo─çi na more u skorije vreme, jer i plivanje u bazenu pru┼ża mnoge blagodeti, a uz to je potpuno bezbedno, zahvaljuju─çi hloru, koji spre─Źava prenošenje virusa.

Ovaj bazi─Źni sport, koji aktivira sve grupe miši─ça, blagotovoran je za ceo organizam, naro─Źito za srce i plu─ça, ali to nije sve. U ─Źemu je još specifi─Źnost plivanja? Izme─Ĺu ostalog, u tome što ja─Źa bela krvna zrnca, koja su klju─Źna za jak imunitet. Zatim, za razliku od ve─çine drugih sportova, pokreti u vodi, nezavisno od toga koji stil plivanja izaberete, imaju meditativni u─Źinak, i podsti─Źu proizvodnju endorfina, supstance koja je poznata kao hormon sre─çe, što je tako─Ĺe jedan od klju─Źnih faktora u sposobnosti organizma da se odupre virusima. Plivanje je preporu─Źljivo svima, nezavisno od uzrasta, pola i zdravstvenog stanja, a ubedljivo je najbolji izbor za starije i imunokompromitovane osobe, dakle one koje imaju neko hroni─Źno oboljenje, jer je skoro nemogu─çe povrediti se dok plivate, a nije ni stresno.

Ove teze nedvosmisleno su dokazane istra┼żivanjem Univerziteta u Torontu, sprovedenom na 1.800 ispitanika od 18 do 80 godina, koji su plivali tri puta ndeljno po 45 minuta u toku tri meseca. Osim što su bili zadovoljni dejstvom plivanja na liniju i raspolo┼żenje, kao i na pojedine hroni─Źne tegobe, ispitanici su masovno prijavili i da nisu imali simptome prehlade ni respiratornih infekcija, iako je ovo istra┼żivanje sprovedeno u zimskim mesecima.

Imaju─çi u vidu navedene podatke, nema sumnje da je pravo vreme da zaplivamo i da steknemo dobre navike, koje ─çemo zadr┼żati u svim godišnjim dobima, te time zna─Źajno smanjiti šansu da se zarazimo i obolimo.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE