Obrenovac, 28.06.2022

OBRATI PAŽNJU


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 21.03.2020.
Bakterije vrebaju iz šminke, naočara, sočiva

Foto:depositphotos/aliced


Iako se oči uglavnom uspešno brane od prašine i drugih neprijatnih nevidljivih čestica, ponekad se, ipak, dogodi da se pojavi vidljiva upala, praćena crvenilom, suzenjem, svrabom.                                     

Stručnjaci upozoravaju da bi do ovih neprijatnih pojava vrlo retko dolazilo kada bismo sa svojim čulom vida postupali pravilno i pažljivo, pišu Večernje novosti. 

 Šta su najčešće greške?  

 -Trljanje rukama može da dovede do iritacije očiju. Iritiranje izaziva i dim cigarete, ali i druge materije koje gore, zbog čega oko pocrveni i reaguje upalom. 

 - Oči nikada ne treba dodirivati prljavim predmetima, kao što su, recimo, maramice. Trun prašine suze spiraju u unutrašnji ugao očiju, gde više ne stvara teškoće. Ako nemate strpljenja da to sačekate, već oko trljate, to može da dovede do oštećenja rožnjače i upale konjuktiva, što onda zahteva lečenje. 

 - Šminka, takođe, može da bude izvor infekcije zbog češćeg diranja oka za vreme nanošenja, ali i zbog nedovoljno čistog kozmetičkog preparata. Razne četkice za nanošenje šminke mogu biti odlična podloga za bakterije, ukoliko se redovno ne čiste. 

 - Nošenje naočara zahteva poseban tretman. Do upale oka mogu dovesti ukoliko se povremeno ne peru u mlakoj vodi i neutralnom sapunu, jer se prljavština sa naočara prenosi u oči. 

 - Sočiva i šminka zajedno zahtevaju posebnu pažnju. Pre skidanja ili stavljanja sočiva ruke obavezno operite. Sočiva takođe treba prati, dezinfikovati i držati u posudi namenjenoj tome, napunjenoj tečnošću za sočiva. Sa sočivima nikako ne treba da se spava, jer se tokom noći množe bakterije, izazivajući upalu u oku. Isto će se dogoditi i ako uveče zaboravimo da stavimo sočiva u dezinfekcioni rastvor. Vraćanjem nedezinfikovanih sočiva u oči, vratićemo i sve bakterije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE