Obrenovac, 14.08.2022

SVA LEKOVITA DEJSTVA


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 23.03.2020.
Evo zašto bi koprivu trebalo da uvrstite u ishranu

Foto:depositphotos/nanka-photo


Sveža i mlada kopriva već može da se nađe u prirodi. U lekovite svrhe koristi se i list i koren. Biljka se nežno očisti od zemlje i potom se suši na senovitom mestu, na promaji, da što više sačuva prirodnu boju.                                     

S obzirom na to da obiluje snažnim antioksidansima, vitaminima i mineralima, kopriva je delotvorna za očuvanje zdravlja zuba i kostiju, elastičnosti krvnih sudova, čuva dobro pamćenje, štiti prostatu, jača krvnu sliku, olakšava tegobe izazvane artritisom. Ova lekovita biljka preporučuje se osobama sklonim alergijskim reakcijama, a poželjna je i u ishrani dijabetičara, pišu Večernje novosti. 

 List koprive najbolji je za čaj. Tri do četiri kašike osušenog lista prelije se sa pola litra ključale vode, poklopi i posle 15 minuta procedi. Dnevno se pije tri do četiri šolje. Radi boljeg ukusa kopriva može da se pomeša sa šipurkom. 

 Protiv reumatizma, kopriva je delotvorna u kombinaciji sa lipom i zovom. Napravi se mešavina od jednakih delova ovih biljaka. Dvadeset grama mešavine prelije se sa pola litra vode, poklopi i kuva do ključanja. Procedi i posle sat vremena pije umesto vode. 

 Inače, sastojci koprive pokazuju dejstva slična nesteroidnim antiinflamatornim lekovima ("ibuprofen", "diklofenak"...). Zato se preparati na bazi koprive preporučuju kao dopunska terapija, posebno onim osobama koje teško podnose navedene lekove. Uz njih se može smanjiti doza leka ili sasvim izbeći njihova upotreba.Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE