Obrenovac, 07.05.2021

KAKO DO VITAMINA D ?


Izvor: Novosti Online,Lokalne novine | Obrenovac, 26.04.2020.
Va┼żan je zbog zdravlja kostiju, kvaliteta noktiju, kose, do funkcija mozga i ja─Źanja imuniteta

Foto:Depositphotos


Vitamin D je va┼żan nutritivni element koji nam je potreban iz više razloga - od zdravlja naših kostiju, preko noktiju, kose, do funkcija mozga i ja─Źanja imuniteta. Na dnevnom nivou prose─Źnoj osobi je potrebno oko 15mcg vitamina D. Posle 70-te godine potreba za istim se u manjoj meri pove─çava.

Naš organizam u suštini ne proizvodi vitamin D, pa je isti potrebno unositi naj─Źeš─çe putem hrane, osim u slu─Źajevima kada smo izlo┼żeni sun─Źevim zracima i kada dolazi do naše li─Źne proizvodnje ovog vitamina. Tokom zimskih meseci ili u bilo kom drugom periodu godine, ako du┼że vreme ne izlazite na sunce, vrlo je verovatno da patite od nedostatka vitamina D u organizmu, i da isti potajno pati.

Me─Ĺutim, to ne treba da vas zabrinjava, ─Źak i kada smo u trenutnoj situaciji obavezni da budemo kod ku─çe, usled mera predustro┼żnosti. Sun─Źevi zraci su najpoznatiji ali ne i jedini izvor vitamina D. Kako mo┼żemo svom organizmu obezbediti preko potreban vitamin D, a da ne napuštamo svoj dom?

Sedite kraj prozora

Mo┼żda ne mo┼żete napolje ali svakako mo┼żete da sednete kraj otvorenog prozora okrenutog ka Suncu. Na ovaj na─Źin ─çete svom organizmu obezbediti vitamin D i svakako popraviti svoje raspolo┼żenje.

Dodatak vitamina D

Jedna od mogu─çnosti je svakako suplement u vidu dodatka vitamina D. Budu─çi da smo ve─çinu vremena kod ku─çe i da se u suštini ograni─Źeno hranimo, kvalitetni multivitamini predstavljaju dobar izbor. Šume─çe tablete su najjednostavnije rešenje.

Jedite ribu iz konzerve

Konzervirana riba poput tune i lososa predstavlja savršen izbor vitamina D. Odli─Źna je osim toga i zbog ─Źinjenice što konzervirana mo┼że da stoji u ostavi du┼żi vremenski period.

Upotrebite lasersku lampu

Ukoliko posedujete terapijsku lampu sa laserskim zracima, istu mo┼żete upotrebiti kako bi nadomestili neophodnu koli─Źinu vitamina D.

Poja─Źajte konzumaciju mleka

Kravlje mleko je bogato vitaminom D, ali i sojino i bademovo. Osim mleka vitamina D ima u brojnim vrstama jogurta, sira i drugih mle─Źnih proizvoda.

Sok od pomorand┼że

Izvrstan na─Źin da se osve┼żite i dobijete dnevno preporu─Źenu dozu vitamina D.

(┼Żenski magazin)

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE